Ядосат ли ви децата, първо намерете място на което да седнете

Децата могат да ви ядосат така, както никой друг. Особено пък ако са във възрастта на пубертета


Когато се случи, веднага седнете. Това е начин да удържите конфликта в поносими рамки.
Да речем, че дъщеря ви се връща вечерта с 2 часа закъснение, без да се е обадила къде се шляе. Вие сте се побъркали от тревога. Щом чувате, че отваря входната врата, скачате и се втурвате. Развиквате й се, скарвате се, настъпва семеен апокалипсис.
Първо, това е опасно за здравето ви. При гняв сърцето бие ускорено, мускулите се напрягат, причернява ви пред очите, започва главоболие и т.н. Тези пристъпи още повече ви ядосват – това дете ще ви умори! И още по-силно пламва скандалът.

Вместо да скачате, непременно потиснете това желание

Останете седнали и ще озаптите автоматичната реакция да избухнете. Особено пък ако си наложите в добавка да броите бавно и да дишате дълбоко.

Съветите “Седни да не паднеш”, “Преброй до 10”, “Поеми въздух” съвсем буквално вършат работа, за да спрете порив на гняв, твърдят учените.

Защо е така? Защото мозъкът приема седналото или легнало положение като безопасно и разтоварващо. Това просто физическо упражнение прекъсва прилива на химически вещества, които гневът освобождава. Бавното броене успокоява. Дълбокото дишане също, защото увеличава притока на кислород в кръвта.

Седнали, броящи и дишащи дълбоко е невъзможно да продължите да се чувствате чак толкова гневни, уверяват психолозите

Те са доказали това с множество опити.

Пак с експерименти е установено и обратното – че като се ядосате, в никакъв случай не бива да ставате. “Повечето хора стават и тогава започват да крещят”, обяснява психиатърът проф. Роберт Най от Медицинския факултет на университета “Джорджтаун” във Вашингтон.

Естествено, за да мине разговорът е прегрешилия тийн по-безболезнено, трябва да го накарате и него да седне. Защото в пубертета е чест навик, колкото е по-виновен, толкова да е по-нахален.

Не е 100% гаранция, но все пак е по-вероятно, че конфликтът ще мине горе-долу цивилизовано, като всички сте седнали.

Източник: www.psychologytoday.com

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар