Как да научите бабата да гледа детето без да вреди на себе си и на него

Вие ходите на работа, а баба е натоварена да прибира детето от градината или малкия ученик от училище

Когато си дойдете вечер, и двамата са изнервени. Проверете много внимателно на какво се дължи това и също много деликатно подтикнете към промени. Нали не искате нито да обидите баба (включително и защото не можете без нея в съвсем буквалния смисъл), нито да подриете авторитета й пред детето.

Много често внучето е изнервено, защото майка ви или свекърва ви се престарава. Тя иска всичко да е идеално и не оставя хлапето на мира. Ту му предлага нещо за ядене, ту го учи на нещо, ту иска да си играят заедно, за да не скучае. А то иска да си почине, защото е било с учителките и с другите деца, вкъщи има нужда да се занимава само с каквото си пожелае. Елегантно намекнете за това на баба. Нека го остави, като му доскучaе, то ще пожелае да правят нещо заедно.

Ако малкият ученик не ходи на занималия, учи уроци и пише домашни вкъщи, договорете правилата

Те трябва да са ясни и за двете страни. Обикновено на бабите се налага да намекнете, че не бива да стоят над главата на детето. Даже онези, които не са правили това със собствените си деца, с внуците прекаляват с наглеждането. А често и с помощта.

Възможно е вечер, като се приберете, и да установите, че баба и внуче са супер доволни от времето, прекарано заедно. След час обаче синът или дъщеря ви казва заповеднически „Донеси ми вода“. Е, като забележите това, кротичко обяснете на баба да не слугува и да се въздържа от глезене. Запознайте я с вашите възпитателни норми, какво е позволено и какво не.

Сега положението не е като през ваканция, в която оставяте детето с нея за месец, а после оправяте разни набързо придобити лоши навици. Те ще се вкоренят, тъй като тя всеки ден е с него. Затова договорете абсолютно всичко с нея, за да не се наложи да се справяте с дете, което е ваше, но се държи като чуждо.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар