Какви здравословни проблеми показват червените бузи

Има външни прояви на тялото в зимните дни, които предупреждават за здравословни проблеми


То е в екстремни условия, защото организмът много по-трудно понася студа отколкото горещината.

Хипоталамусът – центърът на вегетативната нервна система, изпраща сигнали за свиване на кръвоносните съдове, за да предпази тялото от загуба на топлина. То е така устроено, че да поддържа температурата на органите, разположени във вътрешността му – сърце, черен дроб, бял дроб, бъбреци, мозък. Дори треперенето на мускулите, което е реакция на организма към студа, има задача да под държа нормалната им температура.

Някои от външни промени в тялото са нормални, но ако са прекадено силни, издават лошо състояние на вътрешни органи

Ако дъхът буквално спира от студения въздух, може да се дължи на нарушение в дихателните функции. Вероятни причини са възпаление на бронхите или първи признаци за исхемична болест на сърцето – дихателният спазъм при излизане на студено е типичен симптом на развиваща се стенокардия.

Бузите са проекция на белите дробове

По лявата може да се съди за състоянието на левия дроб, по дясната – за десния. Че в дробовете тръгва болестен процес, си проличава от мрежичката видими капиляри по бузите. Нездрава е руменината, която не минава дълго. За състоянието на бронхите говори кожата на носа. При бронхит порите й се разширяват и излизат пъпки.

Студеният вятър причинява главоболие или световъртеж – това може да е проява на студова алергия или на микроспазъм на съдовете на главния мозък. Вторият случай понякога бележи начало на атеросклероза – образуване на холестеролови плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Желателно е да се посети невролог и да се провери нивото на холестерола.

Когато устните силно изсъхват и се напукват, а кожата на лицето изпръхва, възможната причина е недостатъчно усвояване на мастноразтворимите витамини, най-вече на витамин Е. Това се случва често при нарушения в храносмилателния тракт, особено при гастрит. Не бива да се приемат безконтролно антиацидни средства и да се „лекува“ стомаха с воден разтвор на хлебна сода. Нужни са посещение при специалист и изследвания.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар