Дефицит и добавки: Витаминът, който е обект на много изследвания в момента

Той може да действа и като антидепресант

В миналото витамин D е бил обект на много нови изследвания. Значението на витамин D в допълнение към настоящата пандемия, вниманието на изследователите е привлечено от многото нова информация, която се появи за ползите от него, как той влияе върху подобряването на имунитета и какво се случва, когато той липсва в нашето тяло.

Проучванията показват, че причината за много здравословни проблеми или общо състояние при хората всъщност е липсата на витамин D. Така беше направено заключението, че това, което наричаме витамин D, може да се третира като хормон, който стимулира различни процеси в човешкото тяло.

Географското местоположение оказва голямо влияние върху разпространението на витамин D в нацията. Хората в страни с по-малко слънчеви дни са склонни да имат недостиг на този витамин и добавките са изключително важни за тях.

Различни храни като риба, жълтъци, месо, някои млечни продукти са обогатени с присъствието на този витамин. Разбира се, всеки индивид е различен и най-често задоволителното количество от много витамини и минерали не се постига само чрез ядене на определени храни, а чрез тяхното допълване.

Внимателният прием на всяка добавка, включително витамин D, е изключително важен. Поради тази причина се препоръчва да се провери състоянието им в организма.

През 2012 г. е извършен мета-анализ на 24 клинични изпитвания за добавка на витамин D. Резултатите на респондентите показват, че този витамин в голям процент е от решаващо значение за здравето на зъбите, така че тези, които са диагностицирани с дефицит на витамин D, са по-податливи на кариес и болни зъби. От всички респонденти само 7% са имали достатъчно количество витамин D.

Витамин D също помага за психичното здраве при хората, като поддържа нивата на серотонин в мозъка. Твърди се, че има същия ефект като антидепресантите върху серотониновия дисбаланс.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар