Как да се противопоставите на стереотипите, които ви провалят в живота?

Стереотипите са особености на човешкото съзнание, които силно пречат, когато бъдат изпуснати от контрол

Професионалистът натрупва знания, умения и опит, създава си навици как да действа, да решава проблеми, да разпознава с какви хора си има работа. Така придобива самочувствие и увереност, че може да се справя. Едновременно с това развива и стереотипи – нещо като алгоритми, които определят поведението му. Полезни са, понеже улесняват.

Често пъти са и вредни – тъкмо те се превръщат в пречка за успеха, защото когато ситуацията е друга, познатите начини не са ефективни. Или пък защото трябва да се измисли нещо съвсем ново. Нужна е деконтаминация, сиреч пречистване на съзнанието.

Според психолозите стереотипите много трудно се поддават на промяна

Но като си давате сметка за най-често срещаните и намерите начин да им се противопоставяте, може да допускате по-малко щети.

1. Предубежденията

Русата колежка е пример за предубеждение. Но то е сложен стереотип.

Предразсъдъкът „Блондинка – значи тъпа“ е само част от него. Чували сте това клише хиляди пъти, виждали сте глупави руси жени (надали повече от тъмнокосите глупави впрочем) и то някак ви е влязло в главата. Като се замислите, веднага бързате да го изгоните. По същия начин постъпвате, ако забележите, че ви спохожда предразсъдък примерно срещу циганин (мързелив), гей (интригант), богаташ (високомерен).

Но всичко това се случва, като се замислите. На подсъзнателно ниво предразсъдъкът ви диктува първична реакция. Вие обаче знаете, че той може би не е верен, а и е обществено неприемлив, и го контролирате, не си позволявате да го покажете.

Предубежденията на пръв поглед са по-положителни

Те са подсъзнателна увереност, която е базирана на опит и определя вашето поведение. Най-просто казано, знаете, че супа се яде с лъжица, а не с вилица. Знаете, че дадена професионална задача се изпълнява по определен начин.

Точно тази предварителна увереност често пъти пречи да видите ново решение в позната ситуация, което може да доведе до нови резултати. Най-успешните хора заповядат на съзнанието си да мисли нестандартно и откриват ефективния начин, който досега не е хрумвал на никого. Пак най-просто казано, пропускат лъжицата и направо изпиват супата.

Това означава да се опитвате да излизате от предубежденията и да търсите.

Естествено, когато си заслужава. Не е нужно при всяка задача да експериментирате и да искате да внедрите иновация. Но ако никога не пробвате да направите нещо различно, затъвате в рутина и пречите на успеха си.

2. Трансферът на чувства

Той е роднина на предубежденията. Пренасяте знания и чувства, които изпитвате към познати хора, в общуването с непознати.

Отивате на първа среща с бизнес партньор, той по нещо ви заприличва на неприятен колега. Без да искате, показвате студенина и проваляте сделката. Или пък у новата колежка има нещо от най-близката ви приятелка, доверявате й се и хлътвате в интрига, защото тя е недобронамерена.

Като оприличава непознатия на познат, мозъкът ви влиза в шаблон и се събуждат същите емоции

Въпросното пренасяне е най-честата причина да проваляте отношенията си с другите, твърдят психолозите. Шансът да сгрешите, когато съдите за някого по това, с което ви напомня за другиго, е огромен.

Контролирайте се, не позволявате на подсъзнанието си да прави подобен трансфер в деловите ви отношения, препоръчват специалистите.

3. Опростяването

То е подсъзнателен стремеж. Натрупали сте житейски опит и смятате, че знаете как да постъпите в определена ситуация. Попадате в мисловен шаблон, не отчитате новите обстоятелства, правите прибързани изводи, карате по познатия начин.

Психолозите наричат това рефлекторно действие

Сякаш мозъкът автоматично взема решение, избирайки най-краткия път, т.е. този, по който вече е минавал.

Трудно е да накарате разума да работи по друг начин. Единственият изход е съвсем целенасочено да го спрете, да го принудите да намери разликите във фактическата обстановка, да ги прецени ида излезе от шаблона. Успешните хора дори в най-напрегнатите и изискващи бърза реакция ситуации се стремят да направят точно това, казват специалистите.

4. Обясняването

Абсолютно човешки стремеж е да си обясните всичко, което се случва около вас. На пръв поглед такъв подход би трябвало да ви помогне да анализирате по-правилно ситуацията и да вземете по-верните решения.

Само че съзнанието и тук погажда номер – свежда обяснението до това, което му е познато. Изгражда си някаква своя реалност, без да се стреми да обмисли критично тази версия, да провери дали не са възможни алтернативи. Онова, за което не може да намери обяснение, често директно отхвърля.

Разумните хора не се поддават на този стереотип, не обявяват необяснимото за невъзможно да съществува, нито свеждат всичко до познатото. Те допускат, че се нуждаят от нови знания и изследвания, за да разберат проблемите, обстоятелствата, случките, хората. Като подхождат по този начин, си гарантират успех.

5. Игнорирането

Напъвали сте си мозъка, внимавали сте да не паднете в нито един от капаните на съзнанието и подсъзнанието си, измислили сте решение. Облекчени, така се фокусирате върху него, така си го заобичвате, че пропускате всякакви други варианти. Дори да ви хрумнат, ги отхвърляте. Започвате да възприемате само онези факти, които потвърждават вашето мнение. Всичко, което му противоречи, игнорирате.

Мозъкът работи еднакво при всички хора – отстоява своята позиция, отказва друга гледна точка

В резултат губи обективността се, а не е задължително решението да е вярното, посочват психолозите.

Успешните хора избягват този капан на самообичащото се свое съзнание, като целенасочено търсят опоненти. Слушат аргументите им и се стараят да ги оборят. А ако не могат да ги оборят, променят решението. си.

6. Повлияването

Повечето хора се гордеят, че могат да мислят самостоятелно и трудно се поддават на влияние. Това рядко е вярно – съзнателно или подсъзнателно, те приемат нагласи от колеги, приятели, роднини и започват да ги споделят. Така се чувстват част от общността и живеят по-комфортно. На конформистите винаги им е по-лесно отколкото на бунтарите.

Успехът обаче означава да излезете от масовите стереотипи. Малкият успех идва, когато правите нещата като другите, но по-добре. До големия успех се стига, когато съвсем съзнателно се само-манипулирате, за да напуснете клишето и да правите нещата различни.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар