От години живеем в заблуда: 4 храни, които съдържат повече захар, отколкото сладкишите и които влияят на здравето ни

Захарта е най-мразена по отношение на здравословното хранене и за съжаление често я консумираме в по-големи количества, отколкото препоръчват експертите.

Подобна практика може да застраши здравето ни и да повлияе негативно на метаболизма ни, затова е важно да знаете кои храни съдържат големи количества захар.

Ако се стремите да се храните здравословно и умерено, е изключително важно да избягвате присъствието на тези продукти в ежедневната си диета и особено в диетата на малките деца. На този етап от живота си вие поставяте основите за бъдещи хранителни навици.


Течно кисело мляко

Киселото мляко е една от най-качествените храни. То съдържа висококачествени протеини и носи голямо количество важни минерали, като калций. То е източник на пробиотици, живи бактерии, които защитават червата ни.

Най-доброто кисело мляко обаче обикновено не е това, което се продава в супермаркетите, а естественото, в което не се добавят захари. Повечето от наличните за нас кисели млека съдържат допълнителни захари, особено киселото мляко.

Ароматизирана вода

Водата е най-добрата напитка и чест избор за хората, които внимават какво ядат. Но е важно да се подчертае, че това се отнася за минерални води, а не за ароматизирани варианти на вода. Такава вода е пълна с допълнителна захар или изкуствени подсладители.

Препечен хляб

Хлябът е храна, богата на въглехидрати, и често се прави от рафинирано брашно. Това прави продукта с висок гликемичен индекс. Производителите често добавят повече захари, за да подобрят вкуса и текстурата, особено когато става въпрос за препечен хляб.

Доматен сос

Доматът е храна, пълна с антиоксиданти, а ликопенът се откроява от останалите елементи. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които се натрупват в тъканите, предотвратявайки развитието на редица хронични заболявания.

Доматените сосове, продавани в супермаркетите, обаче могат да съдържат много допълнителна захар, която неутрализира киселинността им и подобрява вкуса.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар