За първи път на детската площадка – кога, как и какво да направите

Ha 1 година хлапето вече е пораснало и много му се иска да си поиграе на детската площадка


Пуснете го – там ще премине първата школа по общуване, ще се учи как да играе с другите. Разбира се, трябва да е в безопасност по време на играта. Затова още в началото се налага да помогнете за създаване на навици за правилно поведение.

Започнете, като обиколите заедно всички съоръжения на площадката. Обяснете на детето как се казват и как се играе с тях.

Погледайте например как се люлеят другите деца. После го полюлейте и подчертайте, че трябва винаги да се държи с две ръце, че ако няма облегалка, може да падне назад. Строго му забранете да се доближава до люлката, ако на нея се люлее друго дете. Важно е да го научите да слиза само ако люлката е напълно спряла, да не се опитва да скача в движение.

Отделете специално внимание на всяко съоръжение и на правилата за него, без да пропускате някои, където играта изглежда по-безопасна като пясъчника, да речем.

Кажете, че не бива да се хвърля пясък, за да не попадне в нечии очи, да се тъпчат чуждите строежи, да се взимат чужди играчки без разрешение. Дайте добър пример, като поискате играчка от друго дете, благодарите му и я дадете на своето, за да си поиграе.

На съвсем малкото дете често му е забавно да руши чуждите строежи

Помогнете му прави свои и го оставете да ги руши. Така другите деца няма да се тревожат, че вашият малчуган ще развали техните замъци, и няма да го гонят от пясъчника.

Разбира се, не затрупвайте детето с информация, като обиколите наведнъж всичко на детската площадка. Правете няколко дни обиколката и спирайте на различни съоръжения. Правилата няма да бъдат научени бързо, ще трябва много пъти да ги повтаряте.

В началото много внимавайте какво прави детето, като го пуснете да играе. Стойте наблизо, но все пак не над главата му.

Един от тънките моменти е да го научите, че трябва да си събере играчките, преди да си тръгнете от площадката. Правете го известно време заедно. После молете да ги събира само. Ако попадне и някоя чужда, обяснете на детето, че не е негова, и я върнете или просто я сложете на видно място.

Като давате положителен пример, постепенно ще научите сина или дъщеря си на правилно поведение.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар