Защо да добавяте бакпулвер към тестото

Повечето рецепти за печене включват бакпулвер в списъка на съставките

За да стане печеното нежно и ефирно, си струва да разберете защо се добавя бакпулвер към тестото и как може да бъде заменен.

Тестото никога няма да се бъде пухкаво и леко без добавяне на мая или сода за хляб. Бакпулверът също се справя с тази задача. Какво всъщност представлява той?

От какво е направен бакпулверът и кога да го добавите към тестото

Ако разгледате опаковката със състава, ще стане ясно, че бакпулвер е сода с добавяне на лимонена киселина и брашно, понякога се слага и нишесте. Съставките са в оптимални пропорции. Киселината реагира с алкалите, за да отдели въглероден диоксид.

Това се случва строго в точното време, което е трудно постижимо, ако сложите само сода.

Кога да добавите бакпулвер към тестото?

Обикновено в рецептите на този момент се обръща малко внимание, въпреки това е много важно. Ако направите грешка, реакцията ще започне твърде рано или твърде късно, и желаният ефект няма да бъде постигнат.

Ако говорим за течно тесто, тогава можете да го добавите в самия край, когато вече е готово. Всички съставки ще имат време да се разтворят и ще започнат да си взаимодействат активно, когато влязат във фурната или тигана.

За да разпределите равномерно бакпулвера в твърдото тесто, го сложете в брашно и разбъркайте добре, след което го комбинирайте с останалите съставки.

Не винаги е ясно колко бакпулвер да добавите към тестото, когато в рецептата се появи сода за хляб. За да не сбъркате, можете да запомните просто съотношение: една чаена лъжичка сода е равна на три супени лъжици бакпулвер.

Важно е да се има предвид, че бакпулверът не винаги успешно замества обикновената сода. Например, ако поради някаква причина добавяте мед към печените изделия, няма да е добра идея да го ползвате.

Как да добавите бакпулвер към тестото?

Трябва постепенно да добавяте праха, като разбърквате тестото, докато се разпредели равномерно.

Какво да добавите към тестото вместо бакпулвер?

Тъй като съставът на бакпулвера за тестото е изключително прост, можете да го приготвите сами. За да направите това, имате нужда от сода, лимонена киселина и брашно, които се смесват в съотношение 5: 3: 12. Без добавяне на течност, содата и киселинните кристали няма да взаимодействат, така че домашният бакпулвер може да се направи в по-голямо количество и да се съхранява в плътно затворен буркан.

Ако содата се използва за набухване на тестото, тя трябва да се угаси с оцет или да се комбинира с всякакви киселинни продукти: кефир, заквасена сметана, лимонов сок.

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар