Лайфхак: Как да премахнете мазни петна от дрехите?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Не винаги е възможно да изглеждате перфектно, особено ако се случи инцидент на парти

Прочетете, за да разберете как да се справите с мазни петна по дрехите, особено с такива, които са престояли

Петна от мазнини често могат да се видят по дрехите след готвене или хранене. Има няколко доказани начина бързо да се отървете от свежи и стари петна от мазнини. Нашите препоръки ще ви позволят бързо да се справите с неприятната ситуация. По-добре е, ако следвате съветите веднага, преди петната да са попили трайно в тъканта.

Ефективни съвети за премахване на петна

1. Препарат за съдове и сода

За да премахнете петна от дрехите, достатъчно е да смесите тези два компонента под формата на паста. Нанася се върху замърсените зони с четка за зъби.

2. Глицерин

Върши отлична работа за премахване на упоритите замърсявания и дори може да се използва върху деликатни тъкани. Достатъчно е да нанесете малко количество глицерин върху петното, да изчакате половин минута и да избършете замърсената зона с памучен тампон.

3. Амоняк

Агресивен агент, но се справя добре с всякакви петна. Особено ефективно почиства синтетични материи. За да премахнете петното, трябва да разредете една чаена лъжичка амоняк с вода, да навлажнете памучен тампон, да избършете петното, да го покриете с парче естествена тъкан и да го гладите с ютия. Това ще прехвърли мазното петно ​​върху другата тъкан и ще поддържа дрехите ви чисти.

4. Сапун за пране 72%

Този сапун бързо премахва свежи петна и не уврежда тъканта. Необходимо е да се натрие замърсената зона със сапун и да се остави поне 12 часа (незамърсената част може да бъде увита в полиетилен), след което да се изпере по обичайния начин с прах. Има и друг вариант – да изпените петното и да го покриете със захар, да го натриете с четка и да изперете дрехите по обичайния начин след 20 минути.

5. Трапезна сол

По този начин можете да почистите всякакъв вид тъкан от мазнини. Но е ефективен само при пресни петна. Достатъчно е да ги покриете със сол, да разтриете малко и да отстраните излишъка, ако е необходимо, повторете.

6. Прах от тебешир

Ако петното се е образувало върху естествена тъкан, то може лесно да се отстрани с обикновена креда. Поръсете натрошената креда върху петното, изчакайте малко, след това отстранете излишъка и изперете дрехите.

7. Смесете прах за зъби със сода за хляб и бебешка пудра

Тези продукти ще помогнат за почистването на мазнините от вълнен материал. Трябва да опънете дрехата върху равна повърхност, да покриете петното със сместа, да сложите отгоре лист хартия, да гладите с ютия и да натиснете надолу с товар (например купчина книги). В тази форма дрехите трябва да се оставят за един ден, след което да се изперат.

8. Кока-Кола

Тази газирана напитка бързо се справя с мазнините, достатъчно е да накиснете замърсената част от облеклото в Кока-Кола за 5 часа и след това да я изперете.

9. Бензин

Наситете парче плат с бензин, поставете го под мазното петно ​​и покрийте със сух памучен тампон. Но трябва да се отбележи, че този метод е подходящ за почистване на тъмни дрехи.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар