Влюбваме се в хора като нас

Може би въпросът е в това, че всички ние сме малко или много нарциси


Влюбването не е точна наука. Има много фактори, които влизат в сила – от съвместимост на характерите, хумора и интелигентността до езика на тялото и навиците.

Но според ново изследване, публикувано през октомври 2020 г. в Scientific Reports, има една последователна подробност, на която можете да разчитате: вие сте най-привлекателни за някой, който е като вас.

Изследване на Станфордския университет потвърди този факт. Учените са изследвали снимки на 517 двойки в началото на брака им, а след това отново след известно време (от 20 до 70 години).

И интервюиращите хора, и софтуера, който използваха, анализираха сходството на лицата на партньорите. Всички единодушно стигнаха до заключението: успешните съпрузи и съпруги в брачния живот са хора, които си приличат. Нещо като брат и сестра, ама не съвсем.

Изследователите от Станфорд не са открили доказателства в подкрепа на идеята партньорите да стават по-сходни на външен вид с възрастта. Но те стигнаха до извода, че влюбените първоначално се избират помежду си по сходство.

Друго проучване, публикувано в PLOS One през 2013 г., също установява, че хората са по-привлечени от тези, които са подобни на тях

В хода на проучването бяха дадени изображения на партньора на участника, към които бяха добавени други черти на лицето във фоторедактор. След това учените показваха снимки на случаен човек на участника, плюс обработените снимки. Субектите постоянно оценяваха лице, което включва аспекти на собственото им лице, като най-привлекателно.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар