Жан-Пол Готие: Баба ми е моята муза!

През 1958 г. в градче недалеч от Париж едно любопитно момче рови в гардероба на баба си

Открива някаква странна дреха с банели и копчета. На 6 е, не знае, че това е корсет. Нещо обаче го предизвиква. Грабва ножицата, прекроява, шие и облича плюшеното си мече. Години по-късно корсет „Готие“ ще облече и Мадона, за да направи световно турне. Днес само заклетите й фенове ще се сетят кои песни е пяла през 1990, но кой не знае онези сутиен е конусите.

Бабата не се сърди, че Жан-Пол е съсипал спомена от младините й. Разказва му за какво служи корсетът, признава, че освен да се пристяга с него, пиела и оцет, за свие стомаха си и талията й да изглежда по-малка. И вдъхновението от дрехите продължава да държи момчето. То не играе с другите деца, рискува скици.

На 13 шие първата си колекция дрехи – за баба

Тя му е любима. Живее с нея, понеже родителите му – касиерка и счетоводител, искат да учи и като порасне, да стане учител. При баба има свобода. „Тя беше духовен лечител, правеше маски за красота и хвърляше карти таро. Казваше на жените да променят прическата си, за да се харесат на мъжете си“, обяснява внукът и я нарича своя муза.

Баба не се шокира, че тийнейджърът няма да продължи образованието си, нито когато научава, че е гей и не смята да крие това. А той е открил своята хомосексуалност, докато гледал филма „Ромео и Жулиета“ на Франко Дзефирели от 1968 г. „Разбрах, че харесвам момчета, защото бях привлечен колкото от Оливия Хъси, толкова и от Ленард Уайтинг“, разказва Готие.

На 17 се осмелява да изпрати скиците си на корифей в модния бранш – Пиер Карден

Корифеят оценява таланта и смелостта му да мисли различно. Прави го свой асистент.

Така започва 50-годишна-та кариера на Жан-Пол Готие, един от най-известните съвременни дизайнери. Но той обяви, че й слага край през този февруари. Вече няма да прави дрехи. Ще продължи обаче бизнеса с аксесоари и парфюми от марката „Готие“.

Основава я през 1976 г. заедно с половинката си Франсис Менуж, негов приятел още от училище. Дизайнерът не крие, че на любовта дължи вдъхновението за провокативния си стил. Винаги се стреми да разбива стереотипи и табута, които ограничават различните. Разменя представите за двата пола, като облича жените в костюми с бричове, а мъжете в поли. Пуска унисекс дрехи. С неговите колекции дефилират дебели дами, възрастни мъже, нашарени с татуировки и пиърсинги модели, защото: „Способността да приемеш себе си какъвто си, силно ме вълнува“. Смесва религии, нации, култури, стилове от изкуството. Другото му голямо предизвикателство е, че пръв съчетава уличните дрехи и висшата мода. Вкарва в нея моряшките райета, които му стават запазена марка също като корсетът. И успява да направи състояние, оценявано днес на повече от 100 милиона евро, понеже от звезди до простосмъртни жени страхотно си падат по това съчетание.

Впрочем Готие споделя съдбата на мнозина творци и предприемачи – първо се проваля

В началото дрехите със собствената му марка не са приети. Жестоко разочарован и затънал в дългове, е напът да се откаже от модата. Спасява го покана от японската къща „Кашияма“ да прави колекциите й. Те събират овации, а пък дизайнерът събира смелост да се върне към „Готие“. Успехът идва през 80-те.

Най-трудното време за Жан-Пол е, когато Франсис се разболява от СПИН и умира през 1990 г.

Той трябва да се оправя с фирмата, на която половинката му е бил директор, и да намери смисъл. „Исках да захвърля всичко. За какво ми е то, след като Франсис вече го няма Беше ми все едно дали ще живея, или ще се самоубия. Той ми даде знак: „Не, продължавай да живееш“, разказва Готие. Спасява се с работа, но оттогава е сам.

Сега всички се чудят какво смята да прави. През годините създава костюми за филми и представления, води шоуто „Юротраш“. А дали пък няма да подеме глобална екоакция, след като неотдавна порица модните марки, че вредят на планетата, като произвеждат прекадено много дрехи. „Смешно състезание. Всеки иска да покаже, че е по- голям от другия. Никой не мисли от какво имат нужда хората“, заяви дизайнерът.

Ясно е, че само на 67 човек като него няма да кротне

А и Жан-Пол Готие разпалва любопитството: „Може да продължа моето откачено модно шоу е други неща, които харесвам. Нямам намерение да се отдалечавам от модата, но ще правя нещо по-различно“.

Светът тръпне да види какво, защото със сигурност ще е откачено.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар