Каква закуска е полезна за децата в пубертета?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Обикновено психолозите са специалистите, които имат какво да кажат на родителите, за да се осъзнаят, че нямат малко дете

Те трябва да са наясно, че в домът им расте тийнейджър, влязъл в пубертета с всички произтичащи от това особености за отношенията. Но и диетолозите имат какво да ги посъветват за менюто на порасналите момичета и момчета.

Например парче кекс или филия с конфитюр и чаша топло прясно мляко са чудесна закуска за първолака, за тийна обаче не са.

Много е добре той да хапне вкъщи, преди да тръгне сутрин на училище. Но не настоявайте да си изпие млякото. Не, защото му се струва, че го третирате като бебе и се сърди.
Прясното мляко не е полезно за възрастните, понеже е трудно за храносмилане в комбинация с други храни, може да предизвика киселини и стомашни болки. Ако тийнът е свикнал сутрин да го пие, може да купувате нискомаслено.

И кисело мляко не трябва да предлагате на гладно

Полезните му бактерии намаляват киселинността на стомаха, което бави храносмилането. По същата причина не настоявайте поне за чаша прясно изцеден цитрусов сок, ако тийнът не иска друго. Можете да направите комбинация банан с кисело мляко или банан с портокалов сок – въглехидратите му ще балансират киселините.

Сладка закуска не се препоръчва. По този начин нивата на кръвната захар се повишават, което води до умора и нервност. А пък тийнът си е достатъчно нервен заради бушуващите хормони.

Може да му направите препечена филия с малко масло и сирене. Варено яйце е отличен вариант – то е източник на висококачествен и лесно усвоим белтък, селен, витамини D, В6, В12, цинк, мед. Изследванията показват, че има и две съставки, които допринасят за израстването на височина, ускоряват развитието на мозъка и значително подпомага неговите функции – холин и DHA, мастна киселина от вида на омега-3.

Тийнът вероятно се чувства достатъчно голям, за да иска да започва деня с чаша кафе. Ако вие имате същия навик, сте склонни да му го приготвите. Но кофеинът веднага след ставане не се препоръчва. В първия час след събуждане тялото произвежда кортизол и не бива да се нарушава този естествен процес, особено в подрастващия организъм. За кафето тийнът трябва да изчака до голямото междучасие.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар