Гладуване след преяждане: как да го направите правилно

Колкото и да сте се пазили по празниците, със сигурност сте попрекалили с хапването


С разтоварваща програма ще помогнете най-вече на здравето си, свалените килограми са допълнителна екстра. Но трябва да я направите грамотно, за да има наистина полза от нея.

Според учените редовното хранене е факт съвсем отскоро в човешката еволюция. Затова ограничението по няколко дни е съвсем в реда на нещата. Най-правилният график е два дни в седмицата намалена стойност на менюто и включване в него на еднотипни продукти. Но при екстремни ситуации като сега и три може да си позволите, но не повече от веднъж в месеца.

Задачата е да свалите енергийното ниво на дневното си меню до 500 калории

Те трябва да идват основно от белтъчини и фибри, а въглехидратите да са сведени до минимум. Така организмът се прочиства от натрупаните токсини и отпадни вещества, получава възможност да отдъхне.

Механизмът на отслабване при разтоварваща програма е прост. При отсъствие на тежка храна организмът постепенно се приспособява и след това без съзнателно ограничаване се засищате от по-малко храна.

При гладуване трябва да ограничите физическата си активност

Освен това е добре да се подготвите предварително. Целия предишен ден или поне за вечеря избирайте леки храни. Добре е те да съдържат повече фибри или да са млечно-кисели.

Колко дни ще продължи гладуването ви, преценете според усещането си за тежест, качените килограми по празниците и готовността да спазвате ограниченията. Ако ви предстоят именни дни, не очаквайте да издържите. Изберете вариант, който да ви е вкусен. Така по-лесно ще понесете глада.

С кисело мляко

Този продукт се смята за най-подходящ след преяждане. Млечно-киселите бактерии действат възстановяващо на храносмилането, провокират изхвърляне на излишните течности, прочистват от токсини. Но е трудно да се издържи само на мляко, ще чувствате стомаха си като изстърган. За да ви е по-лесно, предишния ден изключете от менюто си мазни храни.

Труден вариант: Разделете 1500 г кисело мляко с ниска масленост на 5-6 порции. Може да пиете минерална вода в неограничени количества.

Щадящ: Той е подходящ, ако искате да направите тридневна програма. На ден са ви позволени по 1 кг кисело мляко, 400 г извара и малко плодове.

Закуска: 1 чаша кисело мляко и 2 с.л. извара.

Втора закуска (след 3 часа): 1 чаша кисело мляко.

Обяд: 3-4 с.л. извара, разбъркани с малко кисело мляко и нарязани плодове.

Следобедна закуска: 1 чаша кисело мляко.

Вечеря: Останалата извара, разредена с кисело мляко.

С плодове

С тях ще нормализирате храносмилането, ще прочистите червата, ще се заредите с витамини и минерали. Но ако не обичате плодове, ще ви е много трудно да издържите. Не е добре в менюто си да включвате само цитруси, ще повишат прекадено киселинността в стомаха. Ябълките са най-добрият вариант. Но ако сте забелязали, че те провокират апетита ви, едва ли ще издържите.

Труден вариант: Изяжте 2 кг ябълки. Може да пиете вода без ограничение. 2-3 чаши зелен чай без захар също са позволени.

Щадящ: Комбинирайте 1 кг ябълки с 600 г нискомаслена извара.

С белтъчини

Това е най-щадящият вариант за прочистване, защото няма да изпитвате глад. Най-подходящият е и за по-продължително разтоварване. Менюто ви може да е разнообразно: постно месо, риба, сирене, яйца, извара, бобови. Тук главното е да контролирате обема на порциите – до 200 г. Трябва да следите и за интервали от по 4 часа между отделните хранения.

С месо

Закуска: 2 яйца, чаша черно кафе без захар.

Обяд: 200 г варено телешко.

16 ч.: 200 г варено пилешко.

Вечеря: 200 задушен зелен боб с доматен сос.

Ако предпочитате риба, разпределете 700 г не много мазна на 6 порции през деня. Пригответе я печена или задушена.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар