Ревностна параноя – когато любовта става опасна за живота

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Изправят ви се косите, като слушате в новините за поредния мъж, убил уж любимата си жена от ревност


Изправят ви се не само заради зверството, а и защото ви се струва, че тези престъпления зачестяват. Само през последния месец чухте за Чане от Костенец, Нелгин от Шумен, Петър от сливенското село Трапоклово. Малко преди това – за Любомир от Ботевград, Борислав от Варна, Митко от Стара Загора, Васил от столичния квартал „Банишора“, Виторио, който отвлече и застреля бебето си, след като уби жена си в „Надежда“…

Тези престъпления наистина зачестяват – според статистиките през миналата година една трета от убитите жени са жертва на съпруг или интимен партньор. Психолозите обясняват защо.

Терминът е ревностна параноя

Тя не е ново явление, съществува от хилядолетия, Отело на Шекспир е класически Образ.

Но според специалистите ревностната параноя се превръща в бич за българското общество заради трудностите, в които много хора живеят – финансови проблеми, стрес, липса на социална сигурност и перспектива. Натиснати от тях, мъжете започват да пият. Алкохолът е опасен антидепресант – постепенно засилва раздразнителността и агресивността. Допълнителната екстра е, че той има странно действие върху сексуалността. Увеличава либидото и едновременно намалява потентността. Мъжът има желание да прави секс, но не може.

Следват психологически промени – понеже е уязвено достойнството му, той започва да изпитва гняв към околните

Към мъже, които оценява като по-добри от себе си, към жена си, която смята, че не може да не е привлечена от тях. Въобразява си, че тя му изневерява. Развива ревностна параноя. Това е опасна лудост, която се засилва с времето. Нищо не може да го убеди, че жена му не поглежда друг. Той се озлобява, тероризира я. В един момент тя не издържа – напуска го или поне прави опит. Неговата лудост стига до крайност и я убива.

Макар че по принцип действията му са импулсивни – т.е. не мисли трезво, когато прави скандали, в повечето случаи престъплението е подготвено, не е извършено в момент на афект. Преди нашумялото убийство в Костенец например мъжът дълго е следил жертвата. Шуменецът, който опита да застреля съпругата си, е преправил газов пистолет.

Според наблюденията на психолозите и криминалистите в поне 90% от случаите ревностната параноя е придружена с алкохолна зависимост, употреба на наркотици и стимуланти. Много често двойките имат икономически проблеми, мъжете са подложени на голям стрес от професионални неблагополучия или конкуренция. Възможно е обаче да има и друга психологична характерова почва, както я нари чат специалистите – мъже те изпитват комплекси зa малоценност, породени от нещо съвсем различно.

Ревностната параноя е болестно състояние, до което се стига постепенно по време на връзката

Но при всички положение започва от силната безпричинна ревност, която мъжът показва на любимата си още от първия момент. Ако има и навик да дави проблеми и негативни чувства в алкохол и дрога, вероятността да се стигне до изкривяване на психиката е много голяма. Не е задължително проявлението да е агресия. Може да е депресия, но тя не е по-малко натоварваща за жената обвинявана в изневери. Доста често се наблюдава трети вариант, при който мъжът сменя нестабилните си емоционални състояния – депресия, избухливост, истерия, неконтролируем гняв, стигащ до насилие. Това също е страшно защото жената никога не знае какво да очаква след измисления му повод за ревност.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар