Как се възпитава постоянство у децата?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Постоянство у децата трябва да се възпитава чрез постоянство на родителите – систематично и търпеливо

Сами, без помощ от мама и татко, децата рядко развиват това качество.

Постоянството у детето може да се оценява едва към 5-годишна възраст. Детето на 3 например често превключва от едно занимание на друго и трудно се задържа на едно място дори за 10 минути. За тази възраст е напълно нормално. Въпреки това възпитанието в постоянство започва от ранно детство, като най-ефективният метод са игрите.

За да се стигне до постоянство, най-напред трябва да заинтересувате и увлечете детето в някакво занимание. Купувайте интересни играчки в ярки цветове – те винаги го впечатляват. Осигурявайте спокойна атмосфера, която предразполага към съсредоточаване. Гледайте нищо да не го разсейва, изключете телевизора.

Демонстрирайте своите емоции – любопитство и радост в процеса на играта. От личния ви пример детето ще се научи да подражава на възрастните. Стимулирайте го с похвали и поощрения за постиженията му.

Учете детето на търпение, как да постига целта си и да довежда работата си до край

Но отложете играта, ако му е напълно безинтересна. Не го критикувайте и не му се карайте. Може то още да не е готово за тази игра. Изчакайте две седмици и опитайте отново.

Занимания, които развиват постоянство, са апликация и рисуване, моделиране с пластилин и глина, игри с мозайки и пъзели, ръкоделие за момичетата, игри с конструктори, настолни игри като домино, лото, детски карти. Игрите са същите, които специалистите препоръчват и за развитие на паметта, вниманието, мисленето.

Може да играете на „Открий разликите“, като започнете със съвсем прости картинки и постепенно преминете към по-сложни.

Друга подходяща игра, развиваща вниманието и постоянството, е „Какво изчезна“. На масата сложете много различни предмети и помолете детето да ги запомни. След това му кажете да излезе за малко от стаята и скрийте един предмет. Като се върне, задачата е да открие кой предмет липсва.

Колкото повече внимание отделяте на детето, помагате му и го направлявате, толкова по-бързо то развива постоянство и дисциплинираност.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар