Любимият не спазва обещанията си: как да реагирате

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Разочаровани, огорчени, много, много ядосани. Така се чувствате заради него – любимия

Той провали плана за ваканция от 1 юли. Трябвало да е на работа. А вие отпуската си я пуснахте и не можете да смените датите. Леле, колко сте му гневни за неспазеното обещание.

Да, неспазено обещание е сериозна причина за обтягане на отношенията в двойката. Но преди да драматизирате, помислете какво и защо се случва. Неприятно е, че няма да почивате заедно, но обстоятелствата, наложили това, може би са много важни. Егоистично е да тормозите любимия, щом той е преценил, че отпуска на всяка цена ще повлияе зле на кариерата му. Не поставя нея на по-горно място от вас, напротив -мисли за общото ви по-сигурно и по-богато бъдеще. Така че охладете гнева си.

Съвсем друго е, ако случката е само повод

Гневът ви клокочи, защото мъжът ви много често не спазва обещанията си без уважителна причина. Тогава вече обтегнатите отношения са диагноза на връзката.

Явно това ви тежи и е нужен разговор. Сериозен, но спокоен. След него ще решите какъв е изходът – любимият да осъзнае грешките си, да се извини, да обещае да ги поправи и вие да му простите или да се разделите.

Много трудно е да живеете, ако нещо сериозно ви тежи. Изяснете се с любимия и преценете дали си заслужава да му простите, да му дадете втори шанс и да продължите заедно, препоръчват специалистите.

1. Усамотение за анализ

Щом нещата хич не вървят, може да разговаряте с партньора си, да обясните какъв според вас е проблемът, да изслушате неговото мнение и да предложите временно отдалечаване. Физическо – да отидете да живеете при родителите си, при роднини или приятели. Времето ви е нужно, за да размислите и двамата.

По този начин ще осъзнаете и ще признаете – първо всеки пред себе си – дали има проблем. Възможно е да ви се стори, че се тръшкате за дреболии. Или че разногласията ви са несъществени при тази голяма любов. Или че има виновен, но това не е той, а сте вие.

Ако наистина идентифицирате проблем, следващата стъпка е да мислите как да го разрешите. Тук подвариант е и да прецените, че не си струва усилията – вече всичко между вас е непоправимо.

2. Среща за изясняване

Каквото и да констатирате при размисъла в усамотение, се налага да се съберете пак двамата и да разговаряте кой до какви изводи е стигнал.

В случай, че сте направили от мухата слон или пък вие носите вина, веднага си признайте и се извинете на любимия.

Ако смятате, че виновният е той, не бързайте да играете прокурор. Оставете го да говори пръв. Щом е осъзнал вината си и се извини, разговорът ще мине лесно. Иначе рискувате вие да сгафите с не-премерена дума и уж осъзналият грешките си ваш любим да си намери алиби, да се обиди, да се заинати. Нали знаете – на всеки човек му е трудно да признае, че е сбъркал, дори когато искрено съжалява.

Да речем, че сте изправени обаче пред най-неприятния вариант. След своя обективен анализ вие сте стигнали до извода, че виновен е любимият ви. А след своя обективен анализ той е стигнал до извода, че си е напълно невинен. Тогава разговорът наистина е тежък, защото се налага да му обясните своята гледна точка аргументирано, без да го обвинявате и нападате грубо, без да плачете и истерясвате. В това беше смисълът на физическото отдалечаване: да няма нови скандали, а да минете във фаза хладнокръвно обсъждане с конкретна цел – да продължите ли заедно или да се разделите.

Обикновено обаче за лошите отношения между двама виновен не е само единият. Та в разговора ще се наложи спокойно и конструктивно да се разберете какво да правите занапред, за да не допускате повече фалове, които ви правят нещастни. Това е най-важната част и тя определя имате ли бъдеще заедно.

3. Изчисления за втория шанс

Според психолозите често си струва да дадете втори шанс на половинката си, но трябва да сте сигурни, че има достатъчно основания за това.

Щом той се е извинил без преструвка, помирете се. Нека неприятната случка остане в миналото, настройте се оптимистично за бъдещето. Е, ако зациклите в „издънка – извинение“, преценете струва ли си. Всеки заслужава втори шанс, но трети, пети и т.н. е препалено.

Струва си да опитате да спасите връзката си, ако и двамата имате конкретни планове как да я направите по-добра и сте твърдо решени да ги изпълните.

Най-важният въпрос е дали се обичате. Щом си представяте бъдещето с този човек и той не спира да ви показва привързаност, втори шанс му се полага.

Ако и след тази оценка на основанията още се колебаете, специалистите препоръчват да систематизирате как се е променило всекидневието ви – вашето лично, не като двойка. Разграфете лист хартия на две. От едната страна напишете, какво сте харесвали в живота си, преди да го срещнете. Във втората графа – как се е подобрил или влошил, откакто сте заедно. Щом ви е по-добре с него, пробвайте да рестартирате връзката си.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар