Как да накарате злоядото дете да яде?

Злоядото дете е голяма мъка за родителите

Те са убедени, че няма инстинкт за самосъхранение и ще умре от глад, като стане на около година и отказва новите храни, препоръчителни за възрастта му. Не е така, няма да се остави да умре от глад. Но ако се въоръжите с търпение и с въображение, по-лесно ще успеете да го прилъжете.

Децата много обичат игрите и приказките, затова при хранене ги използвайте

Сипете супата в купа с картинка на дъното. Обяснете, че купичката моли Иво по-бързичко да си излапа супата, за да види какво има на дъното. Като свърши, кажете, че сега купата се усмихва и похвалете детето.

Може да пробвате класическата рецепта „една лъжичка за мама, една лъжичка за татко“. Но по-добре я модернизирайте – лъжичката е самолет или влак, който пътува към устата на детето. Бърза да влезе в хангара или тунела, но трябва някой да отвори вратата. Момченцата харесват тази игра и се забавляват да си отварят устата в последния момент, за да не катастрофира влакът.

Измислете още интересни сцени и истории. Сложете върху кюфтенцето малко пюре. Кюфтенцето е Ежко Бежко, който моли Руми да го намери и да го изяде. Може да оприличавате зайчетата на различни животни – на хлапето ще му е любопитно да лапне мишка, слон или крокодил. Накарайте го само да ги оприличи на животни, за да му е още по-интересно.

Изненадвайте го, като аранжирате храната

Превръщайте морковите в цветчета, парченцата кренвирш в розички. Моделирайте сирене или мек кашкавал в различни форми и ги наричайте с интересни имена. Оставяйте детето и само да моделира.

Разказвайте за ползата от суровите плодове и зеленчуци, като обяснявате, че в тях живеят витамини, които правят зъбните здрави и бели. Изрязвайте им очи и усмихнати усти, за да онагледите, че са живи. Не мислете, че детето не разбира -още от 9-10 месеца то с интерес следи какво му говорите и какво вършите с ръцете си.

Старайте се винаги да поднасяте яденето в хубава чиния, украсявайте я и често предлагайте на детето само да я подреди, както му харесва.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар