Втори шанс за любовта: кога и как?

Гневът и омразата са много силни чувства

Те не изчезват от само себе си. Затова кажете на партньора си какво изпитвате, обсъдете причината и решете какво да правите. Ако не излеете силните чувства, които постоянно изпитвате, те се обръщат срещу вас – рушат психическото равновесие и отключват процес на самоунищожение, предупреждават експертите.

Ако не можете открито да изразите отрицателните емоции пред партньора си, ако по някакви причини се притеснявате да му кажете, че сте нещастни, напишете му писмо или направете аудиозапис и му го пратете. В никакъв случай обаче не оставяйте страданието неизразено.

Психолозите съветват по същата схема да действате не само ако причината да не се чувствате щастливи с този мъж са неспазени обещания, а и пренебрежение, грубост, изневяра и т.н.

Разрив с рецидивиста

Някои грешки не може и не бива да бъдат простени. Например изневяра, физически или психологически тормоз. Или пък той се е доказал като рецидивист – повтаря издънките и смята, че всеки път след извинението му сякаш нищо не е било. Тогава жената е напълно права след физическото отдалечаване и анализа да реши, че не си струва да спасява връзката.

Никой не заслужава да бъде изоставен с есемес или с няколко думи по телефона. Кажете му за решението си очи в очи. Подсигурете се обаче срещу риск той да ви отвърне с грубост, особено ако се е случвало да посяга.

Раздялата между двама, които са се обичали, винаги е тежка. Затова, преди да му съобщите решението си, още веднъж проверете сигурни ли сте, че е правилно. За сетен път опитайте да разберете любимия. За да проумеете случилото се, се поставете на мястото на партньора си. Намесили ли са се външни фактори? Каква е мотивацията му? Какво вие сте направили, за да му дадете да разбере, че се чувствате нещастни? По този начин може да откриете смисъла на постъпките му, да проумеете какво го е подтикнало да действа така и да затвърдите или да преоцените решението си за раздяла.

При това опитайте да бъдете максимално обективни и приложете техника, която ще ви помогне да потиснете чувството за вина

Според експертите един от парадоксите на психиката е, че повечето жертви се смятат виновни за онова, което ги е сполетяло. За да се измъкнете от омагьосания кръг, си задайте въпроса „Коя част от мен е наранена?“. Отговорът може да е гордостта, честта, тялото.“ Чрез тази техника ще се откъснете от цялостното си „аз“ и ще се фокусирате върху конкретния проблем – обясняват психолозите. – Така ще ви е по-лесно да разберете, че не сте Се самонаранили, а го е направил партньорът ви и вие не носите вина за неговите постъпки. Когато върнете вината към онзи, който ви е наранил, вие възстановявате връзката със себе си и се застраховате, че няма да допуснете да ви причини същото.“

Какъвто и да е финалът-простете

Ако решите да дадете втори шанс на любимия, трябва да загърбите миналото и да му простите. Ако продължите да изпитвате гняв и омраза, той няма как да оползотвори този шанс – вие няма да позволите във връзката ви да настъпи хармония, било защото му натяквате, било защото измъчвате себе си, като не забравяте за издънката му.

Ако се разделите, също трябва да му простите. Това означава да приемете, че случилото се е тежко, защото сте обичали човека, който ви е наранил. Но той вече е в миналото. Това е единственият начин да възстановите жизнената си енергия.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар