Как да отучите бебето от постоянното носене на ръце?

Забележите ли, че бебето плаче само за да го вземете на ръце, е добре да го отучите бързо от зараждащия се навик


Иначе дълго ще ви манипулира. А според някои специалисти децата, които много са носени, растат лениви и не усвояват двигателни навици.

Привърженици на носенето пък смятат, че бебето трябва да е в постоянен телесен контакт с майката. Ако не усеща присъствието й, не се чувства в безопасност.

Има и златна среда – да го галите, да си играете с него, да му говорите, без непременно да е в ръцете ви

За да не го приучвате към носене и едновременно да му осигурите необходимия телесен контакт, не бързайте да го взимате, като плаче. Опитайте да го успокоите, като го докосвате, говорите ласкаво, да поседите до него, да промените позата му в креватчето.

Макар много родители да смятат, че са твърде малки и не разбират, бебетата често искат да бъдат носени, когато им е скучно

Постарайте се да осигурите на детето активно бодърстване. Преместете го от креватчето на голямото легло или върху одеяло на пода и му предлагайте различни играчки. Създайте дневен режим за упражнения, четене, игри – хем ще го забавлявате, хем ще му осигурите желания контакт с мама.

Ако плаче и иска да го вземете, защото го оставяте само, докато вършите домакинска работа, го поставете на безопасно място, откъдето да ви наблюдава.

Щом бебето вече е свикнало да го носите и сега го отучвате, не отстъпвайте, дори да плаче продължително, съветват специалистите

Обяснявайте, че вече не можете да вдигате такова голямо момиче или момче. Ако думите не помагат, уверете се, че детето е в безопасност и излезте от стаята, докато се успокои. След това непременно му поговорете нежно, като го галите по гърбчето, за да покажете колко го обичате.

За отучване може да използвате и позата. Ако му е неудобно в ръцете ви или се чувства несигурно, детето може да загуби интерес да го носите.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар