Защо трудолюбивите деца са по-добри ученици от талантливите?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Вашият тийн се смята за талантлив и си пада малко мързелив


Ами кажете му, че старата максима, според която за успеха са нужни 99% работа и 1% талант, вече е научно доказана с няколко изследвания, използващи различни методи. Може би ще успеете да го стимулирате да положи усилия преди важни изпити, като призовете на помощ световни авторитети.

Трудолюбието и интензивната работа действително дават плодове, твърдят финландски учени след мащабно проучване. За да направят изводите си, те са наблюдавали 2000 ученици в Хелзинки от 12-ата до 16-ата им година.

Измерването съвсем конкретно сочи, че колкото повече и по-усърдно се занимават децата в училище и вкъщи, толкова по-високи оценки и по-значими резултати получават. Без трудолюбие дори и най-надарените тийнове нищо съществено не постигат.

Под трудолюбие учените разбират усилието за постигането на дългосрочни цели, постоянството в опитите да бъде доведено докрай това, упоритостта човек да не се отказва, ако нещо не се е получило от първия път и да започне отново.

Усърдието е далеч по-важен фактор, определящ успехите на учениците, отколкото са талантът и интересът към дадени теми

Точно трудолюбивите тийнейджъри успяват да се преборят с всякакви проблеми, категорични са изследователите.

Това проучване е съпоставяло поведението и резултатите на юношите и девойките. Невробиологични изследвания обясняват защо постоянството води до по-високи резултати от таланта. Мозъкът има нужда от тренировки също като мускулите. Повтарящата се дейност го кара да генерира нови невронни връзки. Когато тя се извършва достатъчно често, се изгражда устойчива нервна верига. Явлението се нарича невропластичност – определени дейности водят до измерими физически изменения в мозъка.

Когато казвате на детето си онова свое любимо „учи, за да сполучиш“, не забравяйте да изтъкнете и още един научен факт – самото ново познание носи радост. Мозъкът има нужда постоянно да се адаптира към променящата се среда. За да го стимулира за това, природата го е програмирала да се само-награждава. Когато тийнът му сервира ново познание, мозъкът награждава собствените си усилия да попие и обработи информацията с допамин. Този хормон е свързан с чувството на радост. Така че ученето би трябвало да носи щастие на сина или дъщеря ви поне според биологията.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар