Как да разберете, че храносмилателната ви система не се справя добре с месото?

промоции

Обичате месо, имате работа, която изисква много енергия, и понеже то съдържа нужните ви хранителни вещества за нея, нямате намерение да ставате вегетарианци


Смятате, че не прекалявате с големи количества и не увеличавате риска за болести, за които се твърди, че виновно е и месото – сърдечносъдови, диабет, рак.

Твърде възможно е обаче да сте напълно здрави и все пак да има признаци, че храносмилателната ви система не се справя добре с месото. То съдържа наситени мазнини и редица естествени токсини, които го правят по-трудно за обработване. Някои хора генетично са по-предразположени към това.
Има поне 8 сигнала, които показват, че може би сте от тях.

1. Подуване. Типът протеин, който се съдържа в месото и най-вече в червеното, се разгражда трудно и това често води до подуване. То е знак, че стомахът ви бавно се изпразва. Неправилното храносмилане на месото води до опасно натрупване на токсини в тялото. Съветът е да спрете поне червеното месо и да избирате пиле или риба, като ядете и зеленчуци за гарнитура.

2. Гадене. То е често срещан симптом за недобро усвояване на месото. Проблемът е не само претоварване на храносмилателната система, а реакция на някои бактерии, които
се съдържат в месото.

3. Запек. Освен на лошо храносмилане в резултат на трудното усвояване на мазнините той се дължи и на високото съдържание на желязо в червеното месо. То е и с ниско съдържание на фибри, което задълбочава проблема.

4. Лош дъх и телесна миризма

Това е много ясен признак, че организмът не се справя добре с продуктите, с които го храните. Ако месото не се усвоява добре от храносмилателната система, неприятната миризма се отделя през кожата и издишания въздух.

5. Тъмни кръгове под очите. Смятате се, че те са от недоспиване и умора. Но неправилното храносмилане също се отразява върху лицето. Когато организмът не усвоява добре месото, неразградените частици могат да преминават през червата в кръвообращението. Организмът ги приема за чужд елемент и произвежда антитела, които да го елиминират. Тази реакция е видима под формата на тъмни кръгове под очите.

6. Отслабена имунна система. Причините може да са много, но една вероятна е, че тялото ви не усвоява правилно месото. Има тип естествена захар, означавана като Neu5Gc, която се среща в червеното месо и е особено трудна за храносмилане. Тя се произвежда в организма на месоядните животни, за да го подпомага при техния начин на хранене. Човешкият организъм обаче не я произвежда. Затова, когато я получи, я третира като чуждо вещество, което предизвиква токсична имунна реакция.

7. Умора. Ако след като ядете месо, се чувствате уморени, значи цялата ви енергия се отклонява към храносмилателната система.

8. Постоянен глад

Току-що сте си хапнали голяма пържола, а ви се яде още и още. Организмът ви сигнализира, че сте прекалили с протеините за сметка на въглехидратите. Когато не сте приели достатъчно въглехидрати, кръвната ви захар спада и не произвеждате регулиращия настроението серотонин, чиято липса играе роля и в чувството за глад.

При тези признаци най-разумно е да спрете месото за няколко дни и да видите дали няма да изчезнат. Ако е така, няма какво да чакате – трябва бързо да промените менюто си.

Наистина не ставайте чак вегетарианци, но яжте червено месо само в умерени количества. Това според диетолозите означава по 100-200 г най-много два пъти седмично.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар