Не може без мама: вината за това не е на детето!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

То сърцераздирателно плаче, а родителите страдат, когато се налага да го оставят при баба


Какво друго да се случи, щом детето не е подготвено. И нали знаете – вината за това не е негова.

Разумно е да започнете още в бебешка възраст. Добра работа вършат игрите на „ку-ку“ и криеница, при които мама изчезва за няколко секунди или минути, после отново се появява.

Важно е преди да реши да оставя сина или дъщеря си за по-дълго време при близки, майката редовно да излиза и да отсъства от дома за кратко. Създаването на навици изисква постоянство и повторения.

Когато излизате, казвайте “ Довиждане“ на детето

Важно е то да види как мама тръгва и после се връща, за да няма усещането, че тя изчезва. А мама трябва да излъчва увереност, а не тревога как детето ще се чувства без нея. Увеличавайте постепенно времето на отсъствията, като започнете от няколко минути.

При тези раздели единственото, на което детето може да се опре, е собственият му житейски опит. Ако не е натрупало такъв до към 2-3 години, те може дълбоко да го засегнат. Особено ако мама изчезне внезапно, без да се сбогува, защото не иска да става свидетел на сълзи и защото смята, че детето може да не забележи отсъствието й и по-лесно да го преживее.

Напротив, полезно е да му обясните подробно къде отивате и какво ще правите там

Ако му кажете, ще му е по-леко. Но не разчитайте на обяснения, че мама трябва да отиде на работа, за да изкарва парички. То действително няма да разбере защо го напускате.

Винаги казвайте „Довиждане“ и защото ако детето види, че се боите от сбогуване, започва да си мисли, че раздялата е нещо страшно и гледа следващия път да не я допусне. Като се измъквате тайно, то смята и че там, където отивате, има нещо или някой, когото обичате повече.

Винаги казвайте и кога ще се върнете

Свързвайте времевите периоди на отсъствията с конкретни действия или моменти от дневния режим. Казвайте например „Сега ще се нахраниш, ще отидеш на разходка и аз ще се върна“ вместо „Ще се върна след два часа“.

Не се карайте за проявените емоции, колкото и да се измъчвате заради тях. Нормално е детето да се разстрои заради раздялата с близък човек, дори от цялата подготовка да е разбрало, че тя е временна.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар