С ученик у дома по време на пандемия

Ситуацията налага учениците да се обучават онлайн. Как да се справите с вашето дете-ученик по време на пандемия у дома?

След 7 години

Малките ученици са добре информирани, а това означава, че ситуацията ги безпокои. Те знаят, че коро-навирусът е опасен, че може да е смъртоносен, особено за по-възрастните. Налага се по-честно, но отново без да стряскате и без излишни емоции да обясните положението. Подробно опишете смисъла на профилактичните мерки, които пречат за разпространение на вируса. Напомнете, че винаги сте на разположение, за да отговорите на въпроси.

Детето се интересува от новините. Чете в интернет и в социалните мрежи, обсъжда със съученици и приятели. Поговорете по темата „фалшива информация“. Предупредете, че трябва да се вярва само на проверени източници, че много хора говорят неща, които не са истина. Помогнете да се ориентира на кои медии може да се доверява и на кои не. Кажете, че искате редовно да обсъждате какво е прочело и видяло по телевизията, защото и на вас ви е интересно. Така си осигурявате възможност да обяснявате и да по-лесно да забележите евентуални признаци на повишена тревожност.

Ако не работите от вкъщи, всяка вечер се интересувайте как детето е прекарало деня. Разливайте за дистанционното обучение, за уроците и домашните. Намерете начин да следите и дали излиза. Най-добре е да излизате заедно на кратки разходки.

Ако е в пубертета

Той вероятно е по-осведомен от вас. Макар че и вие се притеснявате, избягвайте да обсъждате апокалиптични сценарии. Може да си говорите, че светът се променя заради пандемията. Но помнете, че синът или дъщеря ви не е пораснал човек и е нормално да се страхува. Даже повече заради хормоналната нестабилност в пубертета. Не го натоварвайте допълнително със своите тревоги, нито се подигравайте на неговите. Целта ви през цялото време трябва да бъде да вдъхвате сигурност, да изтъквате положителните примери за поведение в тежката ситуация.

Ако тийнът дава вид, че нищо от случващото се не го интересува, може да е маска, зад която прикрива страха си

В такъв случай бъдете изключително внимателни дали няма още признаци за повишена тревожност – лош сън, занемаряване на хигиената, липса на апетит или прекомерен апетит. Намерете начин за чести спокойни разговори.

Опитвайте да проявявате чувство за хумор, когато си говорите, да изтъквате, че и в лошото все пак има нещо хубаво – например че въздухът в градовете е по-чист.

За децата във всякаква възраст измислете физически упражнения за размърдване вкъщи. Задължителни са и забавни игри за цялото семейство.

витамин Ц

Витамин С + Цинк – мощна защита в условията на грипна епидемия и Коронавирус COVID-19

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар