Какво е самочувствието на детето – здравословно или прекалено?

алкогард промоция

Вашето дете тийнейджър е самоуверен и има защо – хубав, чаровен, умен, справя се добре с всичко, с което поиска да се захване


Много сте доволни от това, но и малко се притеснявате дали самочувствието му не е прекалено. Дали не от онези – нарцисите, които толкова много се харесват, че отблъскват другите хора.

Според психолозите има признаци, по които хората със самочувствие се отличават от само-влюбените. Учени са изследвали 540 студенти и са измервали връзката между степента на оценката им за себе си и склонността им към агресивно поведение. При това са открили, че най-нарцистичните са най-склонни да изригват вербално, когато ги критикуват.

Критиката прави нарцисистите агресивни, а хората с високо самочувствие не се смущават особено от нея, посочват изследователите

Причината е, че на по-дълбоко ниво нарцисистите са несигурни в себеоценката си и критиката ги удря в слабото място. Дори и най-малката забележка провокира агресия у тях.

„Нарцисистите искат да накажат или победят онзи, който е засегнал и застрашил тяхното изключително високо мнение за себе си – коментират авторите на проучването. – Хората, които са заети непрестанно да валидират грандиозната представа за себе си, намират критиката за особено разстройваща и избухват яростно срещу нейния източник.”

Нарцисистите усещат твърде голяма заплаха за своето его. Хората със здравословно високо самочувствие не стават по-агресивни към онези, които ги критикуват.

„Семената на нарцисизма могат да се посеят още в много ранна възраст – казва проф. Брад Бушман, ръководител на изследването. – Ако децата започнат да развиват нереалистично оптимистични мнения за себе си и тези убеждения непрекъснато се отхвърлят от другите, чувството на любов към себе си може да направи тези деца потенциално опасни за онези около тях.”

Друг метод да разпознаете нарциса е директно да го попитате

„Хората, които много се харесват, са почти горди от този факт. Те не виждат нарцисизма като нещо отрицателно. Те вярват, че са нещо повече от останалите и не се притесняват да го заявят публично”, обяснява проф. Бушман.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Share this post:

Recent Posts

Добавете коментар