Тийновете не търпят принудително наложено „Останете си вкъщи“

промоции

Няма спор – съветът „Останете си вкъщи“ е най-непоносим за тийнейджърите


Те отлично разбират риска от заразяване с коронавирус и необходимостта от ограничаване на живите контаки, но изпитват огромна вътрешна съпротива. Дори най-разумните се влияят от хормоните, които ги карат да се бунтуват срещу предписанията на авторитетите, особено пък срещу забраните. Свикнали са да се виждат със съученици и приятели, общуването с тях е потвърждение за значимостта на собствената им личност. Затварянето вкъщи с родителите е голяма досада и незаслужено наказание от съдбата.

Драмата с ковид е наказание за всички, но майките и бащите на тийнейджъри си имат допълнителен изнервящ фактор – дете у дома, мрачно като градоносен облак. Ако сте сред тях, единственият начин е все пак да опитате да управлявате кризата.

Първа точка е да оставите сина или дъщеря си на мира за всичко, което не е опасно за живота и здравето му

Противете се на желанието да се види с приятели „за малко, какво пък толкова“, но ако не можете да спрете излизането, поне да обещае, че ще спазва правилата за хигиена. Същото важи и ако иска да се разходи. Даже възлагайте да пазарува.

Като излезе и смени обстановката за известно време, ще свали напрежението. Затварянето с родителите е голяма досада; не изнервяйте обстановката с несъществени претенции и еднообразие. Детето ви, което може часове наред да не мръдне от компютъра заради любимата си игра, получава стрес, ако някой друг го задължава да прави нещо подобно.

За въпросното висене пред компютъра точно сега не мърморете

Основното ви правило е да не правите нищо, което ще изнерви допълнително обстановката.

Твърдо, но спокойно се интересувайте дали тийнът прави онова, което искат учителите. Той е напълно наясно, че не е във ваканция. Ако обаче има честия в тази възраст навик да отлага всичко до последния момент, може в един момент да се затрупа със задачи.

Любознателно разпитвайте какво по-конкретно е това дистанционно обучение

Всъщност на вас наистина ви е любопитно, защото подобно досега не е имало. А по този начин ще разберете и дали вашият ученик си върши работата. Ако не си я върши, опитайте да го мотивирате. Изтъквайте, че сигурно е много интересно да си прави нещата, без да се вижда с учителите. Казвайте стимулиращи реплики от сорта, Дма ти си вече като студент. Те учат така“.

Имайте предвид, че тийнът може да изглежда голям непукист, но да се тревожи какво ще се случи с учебната година

Подхванете разговор внимателно, за да му дадете възможност да сподели, ако иска. Не го обвинявайте, че се чувства притеснен, опитайте да го успокоявате. Може и с баналности от сорта „Каквото за всички, това и за теб“. То си е така.

Ако се ядосва, че евентуално удължаване на учебния срок ще му провали лятото, припомняйте му тибетската молитва: „Боже, дай ми сили да понеса това, което не мога да променя. Дай ми решителност да променя това, което мога да променя. Дай ми мъдрост да различа това, което мога да променя, от това, което не мога да променя“.

Поради липсата на опит много тийнове обичат да посрещат проблемите по някой от двата крайни и крайно неправилни начини – или да ги неглижират, или да ги преувеличават. Във втория случай предложете на сина или дъщеря си да опита да си помогне с едно упражнение. Може и заедно да го направите, ако иска. Първата стъпка е да напише страховете си. След това да помисли или да поговорите дали безпокойството е основателно – какви са причините да смята, че ще се провали например. Следващата стъпка е да се сети за всичко, което прави, за да не се провали. Накрая идва изводът: има ли наистина от какво да се притеснява и какво може още да направи. Яснотата помага, защото често на тийновете им липсва способността да
мислят позитивно.

И в това отношение вие трябва да сте добър ролеви модел – опитвайте да показвате, че човек може да се справя с тревогите с разум, споделяне, упражнения. Карантината заради коронавируса е момент, в който можете да дадете пример на тайна за правилно поведение.

Понеже на него му е скучно, а и всички сте си вкъщи, опитайте да измислите общи занимания и развлечения за цялото семейство

Вероятно има неща, които обичате да правите заедно. Спомнете си и как сте забавлявали, когато той беше по-малък – с настолни игри, да речем.

Разпределете му домакински задължения. Тийнейджърът може да ви изненада с неочаквани способности да сготви отлично поне няколко ястия. Ако нищо не умее, да избере рецепта от интернет според продуктите, налични в хладилника ви.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар