Формирайте личните граници на бебето още от 6-я месец

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

На половин година малкия човек започва да усеща пространството около себе си

Важен момент във формирането на представата му са първите забрани с цел безопасност. Бебето научава, че има места и предмети, които не може да докосва, въпреки че са му много интересни. От този момент започва същинското формиране на представата за лични граници. Тя продължава да се развива при взаимодействието с другите деца и разделянето на играчките на „мои“ и „ чужди“. Детето научава, че има свои притежания, и други, които не бива да се взимат. Обикновено това се осъзнава на 2-3-годишна възраст.

Но докато го възпитавате в щедрост, не го принуждавайте да дели всичко

Давайте му право да реши кои вещи може да ползва само то и кои да споделя с други хора. Следвайте правилото да не носите на детската площадка или в градината любимите играчки, които на детето ще му е трудно да споделя.

Личните граници се формират и от уважението, което родителите показват към желанията му – например да не седи на коленете на възрастните, да изпитва тъга или яд, да се усамоти.

Разбирането за неговите собствени лични граници възниква у детето по естествен път, а уважението към личните граници на другите хора се възпитава. Начинът е да обяснявате и да давате личен пример, в това число като проявявате уважение и към неговите граници.

Самите вие спазвайте правилото на „не“ – отговаряйте с „не“ на молбите му, които излизат извън допустимите граници. Когато то по някакви причини ви каже „Не ме прегръщай“, съобразете се.

Уважавайте личното му пространство – чукайте на вратата на стаята му, преди да влезете, искайте разрешение да използвате неговите лични вещи.

Давайте му право да взима допустими за възрастта решения – примерно да си избира дрехите, които иска да облече днес. То си се представя по определен начин, а по друг не и това също е част от границите му.

Формирайте у детето ясна представа за ценността на неговата личност

Кажете му, че е позволено да изпитва различни чувства – положителни или отрицателни, че е естествено да има собствени желания, потребности и ограничения, че има право да запазва физическа и психическа дистанция спрямо другите хора.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар