Спорт според характера

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Открихме ги – упражненията, които ще ви помогнат да влезете във форма и да се забавлявате, докато ги правите. Къде е уловката ли? Просто трябва да изберете спорт, който да подхожда на вас самите!

Сещате ли се за онова нового­дишно обещание – че до ля­тото ще свалите излишните килограми? Познаваме доста дами, в чиито списъци с намерения това се прехвърля от година на година. Да, зна­ем, че няма да станете една от тях и бързаме да ви кажем, че има начин да събудите своята мотивация от зимен сън, да се раздвижите и всъщност… да се забавлявате! „За да ви е приятно да спортувате и да продължите да го правите, е необходимо да намерите практика, която да подхожда на харак­тера ви“, казва Крие Уолтън, психолог и автор на книгата „Върхово постиже­ние за 60 секунди“. Или, казано с други думи, по-малко мъки, повече резулта­ти. Ето как!

1. ЗА ОНЕЗИ, КОИТО БЪРЗО СЕ ОТЕГЧАВАТ

Ако обикновено ви доскучава след пър­вата серия на бягащата пътека, проме­нете тактиката, като излезете навън и стимулирате всичките си сетива с бягане сред природата. На личности­те от А-тип (отнася се за вас, ако сте амбициозни, свръх напрегнати и работохолици), които са свикнали на пос­тоянно високо натоварване в офиса, им пасва тичането навън, защото то стимулира мозъка по начин, близък до този на работния им процес (вземане­то на бързи решения за маршрута на­пример). Добавете към това и наклонен терен, по който да държите тялото си стабилно, докато се придвижвате нагоре. Ако минавате по различни пъ­теки всеки път, нито краката ви, нито умът ви ще се отегчат. Така се горят и повече калории за по-кратко време, а метаболизмът ви се забързва за следващите 48 часа. И още един плюс: пре­карването дори на 5 минути време на открито подобрява значително нас­троението, според проучване, прове­дено от Университета на Есекс.

2. ЗА НЕСПАЗВАЩИТЕ ПРОГРАМИ

Ако обичате да тренирате, но сте твърде импулсивни, за да се придържа­те към какъвто и да е режим, насочете се към танците. „Който и да е стил, каращ лявата и дясната част на тя­лото да работят в синхрон, е идеален за онзи тип хора, следващи сърцето, а не логиката си. Предизвикателствата, които танците отправят към ваша­та координация, ще възпитат у вас не само физически, но и емоционален ба­ланс, а това ще ви помогне и в работа­та, където често се оставяте на ва­шата импулсивност“, обяснява Карън, треньор по фигурно пързаляне от 25 години. Тренирането на лед, както и всяко друго посещение на час по танци, гарантира около 600 изгорени калории!

3. ЗА ПЕРФЕКЦИОНИСТИТЕ

Изпитвате вина, когато не сте отиш­ли на тренировка, а щом попаднете в залата, се натоварвате до изнемога, за да компенсирате пропуските. „Интровертните личности от тип Б понякога използват спорта като на­казание за своето тяло и достигат нива на натоварване, които не са здра­вословни“, казва писателят психолог Крие Уолтън. Той препоръчва занима­ния, които ще ви накарат да мислите повече за това, как се чувствате, а не как изглеждате. Като медитацията например. Някои школи комбинират холистичните методи за медитация с класическа фитнес тренировка, като обръщат внимание на конкретни енер­гийни чакри при извършване на упраж­ненията, предназначени за съответ­ната част от тялото. Резултатът е красиви и здрави мускули и усмивка, която излъчва хармония.

4. ЗА СТРЕСИРАНИТЕ

Освен че ви гарантира кардио нато­варване, издръжливи и оформени мус­кули, плуването и неговата ритмич­ност помагат да се освободите от стреса. „Последното вероятно се дължи на това, че човек „изключва“ за всичко, свързано с външния свят, до­като се потапя под водата. Тя успо­коява и сякаш отмива лошите мисли“, казва Луиз Робинсън, инструктор по плуване. Ако искате да извлечете мак­симална полза от басейна, погрижете се да усъвършенствате техниката си на плуване. Почивките в края на всяка дължина са за онези, които искат само да се залъгват, че спортуват. Затова си забранете да докосвате с ръце края на коридора и така ще изгорите към 400 калории за час!

5. ЗА СТРАДАЩИТЕ ОТ СЕЗОННА ДЕПРЕСИЯ

На всеки осем от нас един страда от сезонна депресия. В последните години се заговори за SAD осветление (от анг­лийското наименование на сезонната депресия – seasonal affective disorder). Резултатът: пилатес или йога, прак­тикувани в зала със специални лампи и инфрачервени панели по тавана.

„Инфрачервените лъчи проникват в тялото и ускоряват кръвообраще­нието и метаболизма, повишават ни­вото на белите кръвни телца и под­силват имунитета“, обяснява Нахид де Белджион, създала новия вид йога. В нейните класове можете да изгорите до 400 калории на посещение, а плю­совете в дългосрочен план са красива мускулатура и пластичност. За добро­то настроение вече си знаете!

6. ЗА ПОСТОЯННО ЗАЕТИТЕ

Ако сте свикнали да отдавате излиш­ните си килограми на натоварения си график, вече нямате подходящо оправ­дание. Кръговите тренировки в дам­ските фитнес салони траят едва по 30 минути, а натоварването… за него ще си говорим пак след първата ви мускул­на треска :) Тренировките са комбина­ция от стандартни сесии на фитнес уредите (подредени в кръг, откъдето идва и името на този тип фитнес) и повечето ефективни елементи от други спортове като пилатес, йога, аеробика и дори балет. Можете да се съсредоточите върху една от про­блемните си зони или да ги редувате, за да не се отегчите. Сметките показ­ват, че така ще изгаряте към 500 кало­рии на посещение.

  • сп. ELLE

 

 

Как известните наистина поддържат телата си!

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар