Как да различим психосоматичното заболяване от обикновеното?

Неотреагираните събития, стаеният гняв, скритата и несподелена душевна болка или разочарование отключват болести. Разберете кои са те


Векове наред хората се учат да контролират постъпките си. Днес не хвърляме камъни по човека, който ни е обидил, не се стреляме на дуел, не дърпаме косите на подчинените си, когато ни ядосат. Съвременната култура на поведение в обществото ни диктува ограничения. Неотреагираните събития обаче нанасят удар по организма.

Хипертонията е болест на управляваните лидери. Такъв болен, по натура управленец, лесно намира общ език с хората, може да организира действията им, но е принуден да се подчинява на по-силен по статус лидер. Ако директорът често крещи на ръководителя, издевателства над него, налага се последният постоянно да сдържа емоциите си, да потиска лидерските си качества, а това води до повишено налягане.

Функционалните сърдечни симптоми са проява на страхове – загуба на любим, на приятели, на работа. Тези симптоми се проявяват у неуверени в себе си хора.

От астма страдат хора, които обичат да приемат подаръци, да молят, но не умеят да дават (или не знаят как да го правят)

Те искат взаимно разбиране, любов, но често се натрапват на приятелите си, притискат ги и ги използват. Получавайки недостатъчно внимание и взаимност, рано или късно те рухват емоционално. И. ви повличат със себе си…

Незадържане на урината

Като малки на момченцата им внушават, че истинските мъже не плачат. А как да сдържат мъката си? Ако на организма са му забранили да лее сълзи от очите, той ще намери начин как да плаче чрез тялото. Човек започва да се поти, появяват се постоянни позиви за уриниране или в по-лошия случай – несдържане на урината. Този проблем е характерен за емоционалните хора, които се стремят да се контролират в обществото, „да не си показват кирливите ризи”.

Язвата на стомаха се свързва с потисната агресия

Такъв човек постоянно е принуден
„да преглъща” обидата, раздразнението, гнева си.

Разстройството на стомаха свидетелства, че човекът има нужда от помощ и му е необходима спокойна обстановка. Затова, измъчвайки се от болки в корема, той подсъзнателно търси спасение от своите проблеми и иска защита. Някои от причините са: изпити, контролно, очакване на гости, редки пътешествия или пътувания. При това лекарствата почти не помагат.

Употребата на алкохол (цигари, наркотични вещества) свидетелства за продължителна депресия

Пострадалият не намира изход от задънената улица и взема това, което му е под ръка. Това временно отстранява депресията и по-точно – създава илюзията за това.

Психосоматично заболяване може да се нарече и чистата простуда. Например, ако работникът е уморен от бесния ритъм в офиса или на детето не му харесва в детската градина и иска да си остане с мама у дома.

КАК ДА РАЗЛИЧИМ МНИМАТА БОЛЕСТ?

Три неотменни компонента отличават психосоматичното заболяване от обикновеното.

• Лекарите се затрудняват с диагнозата, съмняват се, опитват се да препратят пациента при други специалисти.

• Назначеното лечение помага слабо или изобщо не действа.

• Болестта се повтаря, видоизменя се.

ЗАЩО СЕ СЛУЧВА ТАКА?

За съжаление, лекарите не се обръщат към психиатрията и мисълта, че болният има психически проблем, им хрумва едва когато ги посети пациент с явни отклонения – например чува гласове, има халюцинации. Пограничните разстройства доста по-трудно се разпознават.

ЛЕЧЕНИЕ

Да се лекува с психология, е неефективно занимание. Много по-лесно е да се третира несъществуващо възпаление на белите дробове, отколкото да си признаем, че трябва да посетим психолог или психотерапевт. Това е стереотип, създаден с годините, тъй като някога хората са се страхували от „лечителите на душата”. А днес практическа всеки жител на Запада има личен психотерапевт, когото посещава също така често както стоматолога си.

Психосоматичните болести имат различна интензивност на влияние върху организма. Затова за лечението на едни са достатъчни 1 – 2 седмици групова психотерапия, а за други са необходими години.

Теоретически човек сам може да се справи с първите прояви на подобни заболявания. След като отстраните неблагоприятните психологически преживявания (смените работата си, обстановката, преразгледате възгледите си за проблема, научите се правилно да реагирате на стреса), ще се избавите и от самата болест. Но ако ситуациите и преживяванията се повтарят, добре е да се обърнете към психотерапевт…

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар