Раздялата, макар и временна причинява депресия и хронични заболявания

Смята се, че при проблеми може да е полезно влюбените или съпрузите да се разделят за известно време, за да оценят отношенията си

депресия

Честите раздели причиняват стрес и депресия

Като не са заедно, разбират, че много си липсват и много се обичат. Ако обаче правят това често, рискуват здравето си.

Партньорите, които постоянно се разделят и събират, могат да бъдат засегнати по негативен начин от това поведение, предупреждава д-р Кейл Монк, ръководител на изследователски екип в Университета на Мисури. Цикълът предизвиква психологически стрес, който води до тревожност.

Учените са наблюдавали 545 двойки продължително време. Те са установили, че партньорите, които циклично се разделят и събират, по-често имат типични симптоми на депресия. Това важи както за хетеро, така и за хомосексуалните двойки.

„Ако партньорите са откровени и признаят какво точно се случва, биха могли да предприемат необходимите стъпки, за да заздравят връзката или да й сложат край веднъж завинаги. Това е ключово за тяхното добро здравословно състояние“, коментира д-р Монк.

Съветът е да потърсят помощ от психотерапевт или семеен консултант, за да отстранят причината, поради която са се разделили. Здравословно – в буквалния смисъл – е да се съберат отново едва когато са убедени, че и проблемите няма да се появят отново.

Трябва да се има предвид, че и раздялата не е за предпочитане

Разводът или раздялата са свързани с увеличаване на лошото здраве и депресия в близко бъдеще, но новото проучване е едно от първите, които изследват ефектите му върху здравето години и дори десетилетия по-късно.

В сравнение с омъжените хора, които никога не са били разведени или разделени, тези, които са се развели или са се разделили със своя партньор са имали по-голяма вероятност да имат дългосрочни здравословни проблеми.

По-конкретно:

Хората, които са разведени, са с 20% по-голяма вероятност да имат сърдечни заболявания, диабет, рак или друго хронично състояние.

Освен това има 23% по-голяма вероятност да имат проблеми с мобилността, като например трудно изкачване на стълби или изминаване на къси разстояния.

Онези, които са били разведени или са се разделили с партньорите си, но след това са се оженили отново, все още са имали 12% повече хронични здравословни състояния и 19% повече проблеми с мобилността, в сравнение с женените хора, които никога не са преживели развод или раздяла. При тях е имало само малко по-голяма вероятност да съобщят за депресия.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар