Вегетарианците и веганите имат по-висок риск от инсулт

Хората, които са вегетарианци и вегани, имат по-малък риск от сърдечни заболявания, но тази диета носи по-висок риск от инсулт, показва проучване, публикувано от BBC.

Изследването, публикувано в British Medical Journal, е проверило 48 000 души през последните 18 години. Вегетарианците и веганите са имали десет случая на по-малко коронарна болест на 1000 души, които са яли месо, и три случая на инсулт. Изследването анализира данни от проучването EPIC-Oxford, дългогодишен изследователски проект за хранителните навици и здраве.

Половината от анкетираните в изследването са яли месо, малко над 16 000 са били вегетарианци или вегани, а 7500 са пескари, хора, които ядат риба. Тяхната медицинска история, тютюнопушенето и физическата активност са взети предвид при изследването.

Океанианците са с 13 процента по-нисък риск от коронарна болест на сърцето от тези, които ядат месо, докато вегетарианците и веганите са с 22 процента по-нисък риск. Но вегетарианците и веганите са имали 20 процента по-висок риск от инсулт.

Учените предполагат, че той може да е свързан с ниски нива на витамин В12.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар