Мъжете и модата този сезон

Близки срещи от трети вид: Оги Христов се сблъсква с най-новите трендове. Как ли ще се справи, при положение че едни най-обикновени платформи го хвърлят в смут – разкрива в априлския си брой сп. „Glamour”.

И така, телефонът звъни. Обаждат се от GLAMOUR, за да ме помолят да напиша нещо от мъжка гледна точка за нови­те модни тенденции този сезон. „В момента обработва­ме кадрите от ревютата на големите дизайнери – шепне .в слушалката една жена, която веднага си представям като героинята на Ан Хатауей в „Дяволът носи Прада“. – Искаме да включим и впечатленията на някой мъж.“ Хубава работа. След 38 години търпели­во чакане преди няколко месеца най-накрая имах удоволствието да бъда провъзгласен за авторитет по мъжките въпроси, когато ме поканиха за автор в любимото списание на жена ми. Но тази сладка тръпка бързо отшумява, заместена от внезапния страх, че май не са ме разбрали пра­вилно. Аз бъкел не разбирам от дамска мода. „Не се притеснявай – успо­коява ме гласът от другия край на линията. – Трябва ни просто субектив­ното ти мнение. Ще ти изпратим малко снимки.“

Как да не се притеснявам. Опитът ми по темата се изчерпва с дрехите на благоверната ми, които като всеки съвестен съпруг обсъждам поне няколко пъти в седмицата. Но в GLAMOUR едва ли се интересуват от коментари като: „Тази пола не е ли прекалено къса?“ Единственото реше­ние е да прибегна до жокер „Обади се на приятел“. Избирам един особе­но изпипан познат, който е артдиректор в рекламна агенция и послед­ния път, когато го видях, носеше лилаво сако. Ще го наричам г-н М – от метросексуален. Вторият ми източник на полезна информация е дизай­нер. Работи в една модна марка и е наясно с нещата. Ха, видяхте ли сега, извадих тежката артилерия. За целите на този материал той ще е г-н П – тоест професионално подготвен. С този ценен екипаж на борда нагазвам в дълбоките модни боди.

Спортен лукс

Част от снимките, които ми изпра­ща Ан Хатауей, са на луксозни спорт­ни дрехи от колекциите на Marc By Marc Jacobs и Rag & Bone. Нещата на Jacobs ми харесват – комбинацията от цветове радва окото. Простичко облекло, но може да накара глава­та на един мъж да се обърне на ули­цата. Според г-н П тази тенденция е властвала на Модната седмица в Ню Йорк: „Оранжевото и „веселите“ цве­тове сега са хит. Също и лежерният вид.“ Идеята на Rag & Bone ме смуща­ва малко повече – за моите консерва­тивни разбирания този ансамбъл е леко странен. И честно казано, не си представям къде може да се появи една жена, облечена по подобен начин. Г-н  М не е съгласен: „Rag & Bone в момента са мегапопулярни в Холивуд. Тази визия е вдъхновена от рейв културата. По-оригиналните момичета ще се влюбят в нея.“

Еклектични принтове

Десените на Mary Katrantzou и Peter Pilotto ми изглеждат като извадени от гардероба на „Аватар“. Ако моята госпожа ме посрещне нагласена в този вид, ще се усъмня, че гледа прекалено много филми. Тези дрехи ми приличат и на пижамата на Остин Пауьрс Г-н П веднага ме заклеймява като невежа: „Mary Katrantzou направи голям пробив. Модните спецове се прехласват по нея, тя черпи вдъхновение от художниците структуралисти и компютърната графика.“ Това не ми звучи много женствено, но нали съм експерт по мъжествеността, явно нищо не разбирам.

Плодове и зеленчуци

Плодово-зеленчуковият тренд ми звучи повече като инициатива на здравното министерство, отколкото като модно решение. Но съм сигурен, че фолкпевиците и футболните съпруги ще заложат на него, веднага щом времето се стопли достатъчно. Така че очаквам евтини имитации да се появят в масовите магазини, още преди да успееш да кажеш „Гонзо“. Г-н М добавя: „Патладжанени принтове, обици във формата на паста – дон Домат и Лукчо вече са фешън герои, а Ути Бъчваров с пръстите си престилки направо е моден пророк, предвидил задаващата се продоволствена вълна на подиума още преди години.

20-те години

Ralph Lauren и Gucci се връщат назад във времето. Ето това вече наистина ми харесва. И на Кейт Мое ще й допадне – тя е почитателка на градинските партита ала „Великият Гетсби“. Коктейлните рокли са толкова красиви и с удоволствие бих излязъл на изискана вечеря и клуб с милата ми половинка, ако тя е облечена така. Г-н М и г-н П също кимат утвърдително.

Последната дума

Благодарности за г-н М и г-н п- като говорители на мъжката половина от човечеството, ще ви възнаградя в бирени знаци. А сега, какво да купя на любимата жена? Тя прилича малко на сирена от романите на Скот фицджералд, така че ако имах парички, щях да се разоря с коктейлни рокли. Може да се окаже, че тази статия й е уредила щедър шопинг. Благодаря ти, Ан Хатауей, остави ме без джобни.

3 НЕЩА, КОИТО ОБИЧАМ ЖЕНА МИ ДА НОСИ

Хубава чанта – Защото тя е признак на стил и отношение към света.

Бижута Особено такива, които аз съм й купил.

Високи токчета Те неслучайно са символ на женствеността. Но не чак толкова високи, че да приличаш на жираф върху мокър балатум.

3 НЕЩА, КОИТО НЕ ХАРЕСВАМ

Платформи  за мен те са мистерия – обемисти, груби и малко приличат на копита.

Пера Нека ги оставим за птиците, възглавниците и травеститите.

Анцузи А това, че може да са скъпи, ги прави още по-абсурден моден избор.

 

Moschino Cheap & Chic Show – Milan Fashion Week Spring 2012 MFW | FashionTV – FTV

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар