Когато свръхконтролът пречи на работата

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Шефът ви е подозрителен тип. Не че си признава, но мотото му е сталинсткото „Проверката е висша форма на доверие“

Свръхконтролът му е изнервящ и демотивиращ, направо пречи на работата. В добавка началникът ви е и параноичен – смята, че подчинените му не просто са мързеливи некадърници, ами и непрекъснато го обсъждат, злословят за него, кроят му интриги. В тази връзка, разбира се, се е обзавел с поне един шпионин доносник, който редовно го осведомява за поведенията и настроенията в колектива.

Вашият шеф е всичко друго, но не и добър мениджър. Вероятно си има някакви морални оправдания защо постъпва така. Най-често ръководителите от тази порода си измислят алиби, че в служебните им задължения влиза да са информирани за всичко и всички, за да върви работата по-добре.

Вие не харесвате управленския му стил, принудени сте обаче да го търпите поради някакви причини. Началника не можете да махнете, само се чудите как да се отнасяте с шпионина му. Той буди у вас естествено отвращение.

В никакъв случай не му го показвайте

Нямате полза да превръщате този човек в свой враг. Не е нужно и да ви е приятел. Най-добре е да контактувате колкото може по-рядко с него. Избягвайте го по всякакъв начин, а като ви заговори, намирайте си спешна работа и се съсредоточавайте така дълбоко в нея, сякаш от това зависи животът ви.

Когато все пак ви се наложи да общувате, много внимавайте какво правите и казвате. Бъдете сигурни, че всяка дума ще бъде донесена на шефа със съответното преувеличение. Човекът по този начин гради кариерата си. Той не просто предава всеки дребен факт или реплика, а ги доукрасява и тълкува, за да изглежда информиран и нужен на шефа. То е ясно, че няма да е необходим, ако казва, че всеки си върши работата и всичко е спокойно в колектива. Така че какво му остава, освен да си измисля, за да експлоатира параноята на началника. За да мине обаче преувеличението, то все пак трябва да почива на нещо случило се или казано. Началникът не е наивник на средна възраст, за да му се разказват приказки от 1001 нощ. Затова гледайте да не снабдявате доносника с никакъв „материал“.

По тази причина не само не клюкарствайте с шпионина за останалите колеги, ами и не отговаряйте на никакви уж безобидни въпроси

Щом не е ваша работа да знаете къде е в момента Петрова, като ви пита, не му съобщавайте, дори да знаете. Доносникът много често експлоатира непредпазливостта на другите, за да събира информация. Може да ви забърка в толкова неприятни ситуации, че колегите да ви намразят.

С този човек се старайте никога нищо да не обсъждате на четири очи. По такъв начин в някаква степен избягвате вероятността то да бъде преиначено. При евентуален проблем с шефа ще имате свидетели какво сте казали или направили.

Опитайте се да погледнете откъм добрата страна това, че ви е известно кой е шпионинът. Поне знаете от кого да се пазите. Даже в някакъв момент може да опитате да го използвате, за да стигне до шефа т.нар. контролирана информация. Това обаче е много тънка игра и не се захващайте с нея, ако не сте преценили максимално много вероятности как ще протече.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар