Скуката, от време на време, е полезна за детето

Ако родителите имат интереси в различни области, детето живее в среда, която подклажда вроденото му любопитство


Има семейства, които се вълнуват предимно от материалното благополучие и житейската им философия е подчинена на това. Прагматичността е полезно качество, но прекаленото фиксиране на семейството върху нея ще стопира развитието на познавателни интереси у детето.

Апатията може да се дължи на липсата на заинтересованост и дори на любов от възрастните. Изпитва ли хроничен недостиг на родителска обич, детето губи интерес към света, към другите и към себе си, не проявява инициативност, независимо доколко е осигурено материално. „Щом не съм ви интересно – мисли си то – и на мен нищо не ми е интересно.”

Все пак най-често скуката е просто сигнал, че детският мозък се нуждае от нова информация

Затова често му предлагайте да се заема с нещо непознато, поставяйте му предизвикателства.

Не изключвайте възможността демонстративната скука да е опит за привличане на родителското внимание. Явно има нужда от повече общуване с вас, затова се старайте да го увличате в съвместни занимания. Когато готвите, нека малката ви дъщеря също вари супа за куклите си. Или позволете да ви помага – на децата са им интересни всички занимания на възрастните. Давайте им по-често възможност да участват във вашия живот.

Психолозите смятат, че понякога е полезно децата да скучаят. В такива моменти те опознават по-добре себе си, вслушват се в своите нужди и желания, измислят собствени идеи. Оставени сами на себе си, си намират занимания, а това е ценно за ума. Най-важното е, че се научават да си отговарят на въпросите „Какво искам да правя сега, кое ми е интересно?“. Родителите не бива постоянно да дават готови отговори, иначе детето няма да развие въображението и познавателните си интереси.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар