Нужно ли е да си умен, за да си успешен?

Ти лайф за Лекува

Джак Ма е един от най-успешните предприемачи в света. Според повечето хора той е успешен, защото е умен. Дали това наистина е така?

Независимо от доста посредственото начало на кариерата му (работа в университет като преподавател по английски език със заплащане само 12 долара на месец) впоследствие той основава компанията Alibaba – китайски гигант за интернет търговия. И става най-богатият човек в страната си.

В какво се състои тайната на успеха на Ма?

В свое интервю на Международния икономически форум Джак Ма споделя с публиката опита си.

„В началото нищо не разбирах от технологии, както и от мениджмънт. Но всъщност не сте и длъжни да знаете всичко. Необходимо е само да намерите хора, които да са по-умни от вас. В продължение на години аз търсех само такива хора. А когато намерите достатъчно, трябва да направите така, че те да работят заедно.”

Всъщност рецептата на успеха на Джак Ма предвижда два етапа.

1. Да наемете хора, които са по-умни от вас.

2. Да направите така, че те да работят заедно.

В света, където повечето от нас предпочитат да са лидери, а не мениджъри, философията на Джак Ма може да е много полезна. Макар че желанието да се наемат най-добрите кадри, е очевидно, не бива да се подценява и значението на съвместната работа. Всеки екип внася различна гледна точка, стил на поведение и идеи относно това как трябва да се изпълни поставената задача. Но проблемът се състои в това, че мнозина високопродуктивни служители внасят в колектива и нещо друго – своето его.

Базирайки се на своите предишни успехи, тези личности са толкова уверени в себе си, че това им пречи да поддържат чуждите идеи. Понякога членовете на един екип могат да виждат в колегите си дори конкуренти, което всъщност обрича общото дело на провал.

Но добрият мениджър може да промени всичко това

Такъв ръководител знае силните и слабите страни на всеки член
от колектива и може да определи потенциално конфликтните ситуации, за да ги избегне още преди появата им. Освен това квалифицираният мениджър разбира, че конфликтът невинаги е нещо лошо, ако не му бъде позволено да излезе от контрол.

Добрият ръководител взема само най-хубавото от своите служители, като при това умее да мотивира всекиго от тях лично в името на постигането на оптимален резултат. Освен това той знае как да предостави обратна връзка, така че тя да се хареса на получателя.

Но най-важното е, че добрият ръководител умее да изгражда с подчинените си доверителни отношения.

Доста трудно е човек да постигне всичко гореизброено. Това изисква търпение и наличието на емоционален интелект. Но те могат да бъдат усвоени.

Главното е да не забравяте, че ако се стремите към ефективно управление на екип, трябва да оставите егото си на входа. Вие няма да сте най-умният човек в стаята, но никой и не изисква това от вас.

Съсредоточете се върху нещата, които помагат на другите да станат по-умни, а след това използвайте това, за да извършите велики дела..

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар