Как безопасно да върнем свободата на децата?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

От каква възраст разрешава законът българите да пускат децата си да се придвижват самостоятелно навън?


Деца до 8 години не се оставят без надзор и грижа, гласи той. Но дори и след тази възраст много тревожни майки и татковци не смеят да дадат по-голяма свобода на детето си. Някои детски психолози са обезпокоени, че децата вече почти не играят навън, особено в по-големите градове. Въпросът как безопасно да им върнем свободната игра е важен, защото без нея има риск за психичното им здраве и пълноценната им подготовка за живот, изтъкват специалистите.

Предимствата на играта в неконтролирана среда, т.е. неструктурирана от родител – училище – баба и дядо, са свързани с личностното развитие

Тя дава шанс на детето да се сблъсква с непредвидени ситуации, да взима решения, да общува и да поема рискове. Това го прави по-самостоятелно и уверено в себе си. То вижда как възникват и се разрешават конфликтите. Научава се как да реагира в ситуациите по метода опит – грешка – опит -успех. Свиква да играе, общува и работи с другите, осъзнава, че съществуват различни социални роли. Когато играе с деца навън, веднъж може да е пилот, друг път да е учител или готвач. Така адаптира поведението си спрямо ролята и останалите играчи, което в бъдеще ще му помага да постига целите си в екип.

Като позволяват повече игра в неконтролирана среда, родителите му показват доверие, че то може само да разреши всеки проблем

Това силно влияе на начина, по който възприема себе си и собствените си сили. Обратното, ако не участва в такива игри, рискувате да расте със съмнения във възможностите си, да става по-неуверено и уязвимо, обясняват психолозите. Тази неувереност може да прерасне в силно безпокойство и невъзможност за справяне в стресови ситуации.

Важно е да подарите на детето си времето, в което то да играе навън и да попадне в нова среда, където да се учи и да бъде изобретателно. Но за да стигнете дотам, е нужно като родители да надмогнете собствените си страхове и несигурност.

Това е дълъг процес, който започва от най-ранната възраст – със свикването на сина или дъщеря ви да се самообслужва без помощ и да играе на площадката без постоянно подадена ръка. Така ще узнае как се пада, как боли, как да се държи за катерушката и да пази баланс.

После идва време да се научи къде да кара безопасно колело, как да иска помощ от големите, когато тръгне на училище, как да намира най-добрия път до дома, къде и как да пресича, как да пазарува, как да общува с непознати. Следва ходенето до магазина със списък, ползването на градски транспорт или движение по определен маршрут.

Много важно е и обучението как да усеща застрашителните ситуации и как да реагира

За детето е необходимост да има символичен алармен бутон, вие ще решите дали да е мобилен телефон, близък човек или стратегия на поведение в критична ситуация.

За да стигнете до момента, в който детето ще иска да излезе без вас, трябва да сте минали през изпитания. В този процес вие като родители се освобождавате от страховете си, а децата се учат на отговорно поведение. И ако вървите по добре обмислен план, детето ви на 8 ще може вече да играе само навън, ще знае кое е опасно и кога да се прибере. На 10 ще ходи само на спорт и уроци или на гости, като ще знае в кой момент да ви даде обратна връзка. На 13 ще можете да му вярвате, че ще се държи правилно, когато е на купон, а на 16 ще сте спокойни за цялото му ежедневие.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар