Давайте име на играчките и героите от книжките, съветват психолозите

промоции

Още когато подарявате на бебето първата играчка животинче, й дайте име, съветват психолозите


Те твърдят, че това е научно доказан начин за по-бързо развитие на интелигентността. Избирайте и книжки, в които се разказва не за някое си зайче или мече, а за Бъни или Пух например.

Отдавна се знае, че малките деца обичат близките да им четат и показват книжки с картинки. Така по-добре възприемат историята, научават как изглеждат различните герои и предмети.

Ново изследване обаче твърди, че още до 12 месеца главният мозък на детето се развива по-бързо, ако в книжката се казва не просто „магаренце”, а магаренцето Йори.

Учените са стигнали до този извод, след като са наблюдавали деца, на които родителите четат двата типа книжки. В лаборатория следили движението на очите и мозъчната активност, за да оценят способността за концентрация и внимание. При книжките, в които героите имат собствени имена, хлапетата демонстрирали повече интерес и да слушат, и да разглеждат картинките. Активността на мозъка им показала, че са способни да различат персонажите.

„Когато родителите дават име на героите, децата получават повече информация“, пояснява Лиза Скот, един от авторите на изследването.

Съветът е да кръщавате играчките и да повтаряте имената им, докато измисляте сюжети с тях

Избирайте и книжки, в които героите имат собствени имена, четете ги много пъти. Хлапето по-бързо ще започне да различава как изглежда всяка пантера, като е слушало и гледало Багира от „Книга за джунглата“, уверяват учените.

Няма спор, че момичетата и момчетата, на които родителите не са чели от най-ранна възраст, рядко се запалват по четенето, като пораснат. Психолозите обаче смятат, че е важно родителите да сменят жанровете, защото по този начин ще формират по-широк вкус у сина или дъщеря си.

Добре е да редувате стихотворения, приказки, реалистични истории, фентъзи сюжети, информации от енциклопедии, новини и статии, които са интересни и разбираеми за съответната възраст. Така не само разширявате кръгозора, но и избягвате досадата. Ако зациклите в един тип литература, детето скоро може да се пресити и да престане да се вълнува. Умението да редувате жанрове е отличен начин винаги да поддържате интереса му четенето, наблягат специалистите.

Не се ядосвайте обаче, ако сте се старали в това, а пък порасналият ви наследник зацикли в един жанр – примерно иска да му четете или сам си чете единствено фентъзи. Тези истории могат да възпитават не по-малко ценности от класиката.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар