Гъбите не обичат сол: няколко важни правила за ястията с гъби

Гъбите може да се пекат, варят, пържат и задушават. Коя готварска техника ще изберете, в голяма степен зависи от вида на гъбите
За да стане ястието вкусно, е добре да следвате основните правила за кулинарната им обработка.

1. Как да ги съхранявате? Плътно затворена кутия или здраво завързана торбичка не са подходящи. Ако са пресни гъбите, трябва да дишат, иначе бързо ще станат лепкави и ще се сбръчкат, което ще се отрази на вкуса им. Дръжте ги в хладилника, в изправен хартиен пакет. За да не изсъхват, покрийте пакета с влажна хартиена кърпа. Не съхранявайте гъбите мокри, мийте ги непосредствено преди готвенето им.

Не е добре да ги държите повече от 6-8 часа, с изключение на печурките, пачия крак, кладниците и пърхутките, които издържат от 1 до 3-4 денонощия в хладилник. Обработвайте гъбите колкото може по-бързо – измийте, почистете и за да не потъмнеят, ги сложете в леко подсолена вода, докато подготвите останалите продукти за ястието.

2. Подсушавайте гъбите преди готвене

След като сте ги измили, трябва да ги подсушите и едва тогава да пристъпите към кулинарната обработка. Може да попиете влагата с кухненска или хартиена кърпа. Ако имате повече време, подредете гъбите върху кърпата и ги оставете да съхнат 1 час.

3. Не ги пресолявайте. Също като стековете и те имат особени отношения
със солта. Важно е да не ги пресолявате, но и да уцелите точния момент, за да ги посолите. Солта поема влагата, а тя в гъбите е предостатъчно. Майсторите готвачи смятат, че най-добър резултат се постига, ако гъбите се посолят в края на готвенето. Внимавайте, ще загубят специфичния си аромат, ако прекалите със солта. Същото важи и за подправките с по-силно изразен вкус, например черен пипер.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар