За родители: Кога идва пълната свобода на избора?

Още на 2-3 години може да оставите детето само да избира какво да облече. Разбира се, предложете на дъщеря си да реши розовата или жълта блуза с дълъг ръкав предпочита


Не я оставяйте сама да си рови в гардероба, че после да не се чудите как да я отклоните от роклята с презрамки в хладен ден. Пълната свобода на избора идва много по-късно.

Ако не сте започнали по-рано, в периода между 3 и 5 години е крайно време. Тогава детето вече се мисли за голямо, изгражда собствено мнение за играчките, книжките, храната, дрехите, разходките в парка. Значи трябва да му дадете първите уроци по правене на избор.

В тази възраст вариантите все още са ограничени и контролирани от родителя. Ограничени, защото изобилието обърква. Представете си колко по-трудно е да решите какво искате в ресторант с 20 изкушаващи блюда в менюто и колко по-лесно е с едно-две. И контролирани, защото все пак отговорност на родителя е да предпазва. За да учите детето да избира, е нужно да поднасяте възможностите по подходящ начин.

Да го попитате иска ли да купите череши, за да си хапнете в парка, означава то най-вероятно да ви отговори „не“

Предпочита да вървите направо да си играе, вместо да се мотаете натам-насам за покупки. Затова не поставяйте на обсъждане покупката. Идете в магазина и там задайте въпроса „Череши или ягоди предпочиташ“. То ще се спре на един от двата плода. По този начин хем детето прави избора си, хем той е ограничен от родителя и затова е добър, каквото и да реши.

Ако обсъждате, нека е наистина под формата на въпроси: „Може би днес ще избереш череши, защото вчера яде ягоди“. Нищо не учите детето, щом уж му предложите да избере, а с второто изречение съобщите вашето решение, понеже то ви се струва по-добро. Естествено, постигате точно обратен ефект, ако синът или дъщеря ви избере ягоди, но вие все пак купите череши.

Щом искате да предпоставите, бъдете хитри и подскажете по подходящ начин коя от двете възможности е по-интересна. Накрая трябва да изглежда, че детето само е реши-ло, макар че вие ловко сте го манипулирали.

С възрастта постепенно увеличавайте възможностите пред него, като предлагате важни, полезни и значими неща за избор.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар