7 здравни ползи от лука – ето за какво помага

Той не е просто подправка, която служи за ароматизиране на ястията ни

Неизброимите ползи за здравето, които предоставя лукът, си струва да бъдат опознати. Ето само някои от тях.

ползи от лука

Лукът съдържа и витамини от група В – В6 и В9

1. Предпазва от рак

Под лъскавите люспи на луковите глави се крият мощни антиоксиданти като селен и кверцетин, както и серни субстанции. Лабораторни опити доказват, че тези негови съставки възпират мутацията на здравите клетки към ракови.

2. Пази кръвоносните съдове

Лукът действа като антикоагулант, тоест има свойството да разрежда кръвта, което възпрепятства образуването на опасни съсиреци.

3. Има противовъзпалителен ефект

Серните съставки на лука помагат за отпушване на носа при хрема и облекчават бронхите в случай на грипни инфекции. Съдържащите се в него витамини С и Е стимулират естествените защитни сили на организма.

4. Преборва анемията

Не само червеното месо е полезно срещу анемията. Лукът също доставя желязо, както и витамин С, който пък е необходим за усвояването на минерала, пише „Здрaвeн жуpнaл“. Витамин Е, друга съставка на лука, има значение за червените кръвни клетки.

5. Регулира нервната система

Лукът съдържа и витамини от група В – В6 и В9, както и калий, калций и магнезий. Без тези витамини и минерали нервната система не може да функционира добре. Те са необходими и на мускулите.

6. Съдържа уникални флавоноиди

В лука се съдържат флавоноиди, които не могат да бъдат открити в други растения. Те помагат в борбата със заболявания като алергии, астма, подагра, хемороиди, мигрена, разширени вени и др.

7. Овладява кръвната захар

В лука се съдържа хром – минерал, който помага на организма да управлява нивата на кръвната захар и осигурява бавно, постепенно освобождаване на глюкозата в мускулите и клетките на тялото. Това го прави полезен за диабетици.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар