Специалисти съветват: Защо децата трябва да ходят боси?

алкогард промоция

Краката ще носят тежестта на тялото ни до края на живота ни и е важно грижата за тях да започне от най-ранна възраст

Ето какво споделят специалистите за това как родителите могат да помогнат на децата си да имат силни и здрави крака.

Да прохождат боси

боси

За да имат децата силни и здрави крака

Продават се най-различни специални обувки, с които мъниците да се учат да правят първите си самостоятелни стъпки. Но всъщност те изобщо не са им необходими, споделят ортопеди. Тяхната препоръка е децата да биват оставяни без обувки у дома, а навън да носят леки обувки от „дишащи“ материи.

И, разбира се, най-важното условие е обувките да са избрани в правилния размер, пише „Жуpнaл“. Не повече от 2-3 см трябва да има пред пръстите на детето, то няма да е сигурно с прекалено големи обувки. Разбира се, не е добре и да го стягат. Но когато детето е на ливада или на пясъчен морски бряг през лятото е добре да бъде оставяно да ходи босо.

Деформациите на ходилата и тяхната превенция

Дали едно дете ще развие проблеми на стъпалата не зависи само от избора на правилни обувки, до голяма степен тук роля има и генетиката. Ето защо родителите трябва да се постараят да разберат доколко детето им е рисково за деформации на краката и как могат да ги предпазят или поне да намалят опасностите.

Ако забележите каквато и да е нередност – например: ако детето стъпва на външната част на ходилата си или пък събира неестествено пръстите на краката си едни към други, когато ходи, добре е да се консултирате с ортопед.

Дори и да не сте забелязали проблеми с походката на детето, не е лошо дори и само профилактично да го заведете на преглед при специалист, когато навърши 4 години.

Физиотерапия и ортопедични стелки

Децата, при които се открие наличие на ортопедичен проблем, се насочват към рехабилитация и/или изработка на индивидуални стелки. С помощта на физиотерапията децата ще съумеят да укрепят мускулите на ходилата си, като е много важно упражненията да се правят и у дома.

Често препоръчвано упражнение е децата да хващат топче с пръстите на краката си или да стъпят върху парче плат и да се опитват да го сгъват и разгъват само с ходилото си. Ходенето само на пръсти или само на пета е друго добро упражнение за засилване на мускулатурата на стъпалата.

Като цяло физическата активност е най-доброто решение и най-ефикасната превенция на евентуални деформации на крачетата и бъдещи ортопедични проблеми.

Ето защо е добре децата да бъдат оставяни да играят на открито колкото може повече.

А ако сезонът и теренът, където тичат, скачат и лудуват, позволяват да са боси – то непременно събуйте хлапетата. Така малките крачета ще се развият по най-добрия начин, който генетичните им особености позволяват.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар