Когато на детето му е трудно да пише – как да му помогнем?

Тетрадките му са изпълнени с разкривени букви и неразбираеми думи. Каквито и да са причините, родителите могат да помогнат.

Неовладени емоции

Някои деца не успяват да изразят това, което чувстват, по друг начин освен чрез тялото и жестовете, включително чрез писането. Гневът и агресивността, например, могат да се превърнат в букви, изписани хаотично, в различни посоки и с различни размери. Срамежливите пък пишат съвсем дребно, сбито и в самия ъгъл на листа.

да пише

Когато на детето му е трудно да пише

Предизвикайте ситуации, в които детето да бъде насърчено да нарече с думи емоциите си, вместо да ги изразява с жестове. Играйте с човечета, на които детето ви да даде имена и да измисли истории между тях.

Благодарение на тези въображаеми сценарии, то ще се учи да показва вътрешния си свят. Подберете му книги, подходящи за неговата възраст – няма по-добро средство от книгите за разбиране на човешките емоции.

Бунт срещу правилата

Писането предполага спазване на определени правила – изписване на буквите и думите с определен размер, наклон и разположение, пише „Здрaвeн жуpнaл“. По различни причини някои деца са неспособни да приемат наложеното и да положат усилия за изпълняване на чужди инструкции.

В случай че не му липсват основни неща като сигурност, обич и разбиране, детето може лесно да преодолее съпротивата си с помощта на родителите. Изберете две-три правила, отнасящи се до живота вкъщи – например да вдига от масата чинията и приборите си след хранене, да подрежда веднъж седмично стаята си и т.н. Твърдо изисквайте детето ви да се придържа към това „споразумение“ и го наказвайте, ако се отклонява от него.

Липсва на вътрешна сигурност

Писането е начин да оставиш следа от себе си върху лист хартия. Това може да бъде изживяно и като загуба на нещо лично, дори да доведе до депресивни състояния. При някои деца фактът, че написаното от тях става достояние на другите, предизвиква безпокойство. Затова те се изхитряват да пишат нечетливо.

В никакъв случай не насилвайте детето! Купете му дъска на стойка и я оставете в стаята му. Предложете му да пише на нея, каквото му хрумне, или пък да рисува. Изчакайте търпеливо да пожелае само да ви покаже „произведението“ си и използвайте тези ценни моменти, за да проявите разбиране. Постепенно ще го накарате да се почувства по-сигурно в себе си.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар