Фондан – нещо повече от шоколад и пандишпаново тесто

В превод от френски шоколадов фондан означава топящ се шоколад. Този оригинален и вкусен десерт представлява шоколадово кексче с течен шоколад вътре


Понякога го наричат lava cake – сладкиш с лава, шоколадов вулкан или шоколадова лава. Ако е правилно приготвен, при разрязване от него изтича шоколад.

Първият фондан бил изпечен случайно. Извадили сладкиша по-рано от фурната и отвътре той останал леко суров. Оттогава основното правило за приготвянето му е: твърд отвън, течен отвътре.

Във френската кухня има два варианта – fondant au chocolat (топящ се шоколад) и moelleux au chocolat (мек шоколад)

При първия шоколадовият пълнеж е съвсем течен. При втория сърцевината е много мека и въздушна. В двата случая продуктите са в различни пропорции, различно е времето за готвене и температурата на ^ печене. Много важно е десертът да не се препича, за да не се превърне в обикновен кекс.

Фонданът се прави от шоколадово (пандишпаново) тесто

То се приготвя от краве масло, захар, яйца, брашно, какао на прах или шоколад. Първо се смесват яйцата и захарта, след това маслото и шоколада, накрая двете смеси се съединяват. Рецептата е съвсем простичка, главното е да се спазват пропорциите. За приготвянето на десерта понякога се използват и сметана, бял шоколад, алкохол, ароматни подправки.

За да се получи фонданът, трябва да овладеете някои тънкости. Маслото използвайте само размекнато, за да стане тестото еднородно и да се изпече, както трябва. Шоколадът е най-добре да бъде черен, с висок процент какао, за да придаде изтънчен вкус на печивото. Преди разбиването охладете яйцата. Така пяната им ще е по-лека и въздушен, а за още по-пищно тесто добавяйте щипка сол по време на разбиването им.

Препоръчително е жълтъците и белтъците да се разбиват отделно и след това да се съединяват в обща смес.

В някои рецепти вместо башно се слага какао на прах и фонданът става още по-нежен. Десертът се изважда от фурната веднага щом отгоре се образува коричка. Може да го печете и в микровълнова печка, аерогрил и мултикукър.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар