Какво трябва да знаете при избора на макарони?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Независимо дали ги наричате макарони или пък паста, както е по-модерно, вероятно често ги слагате на масата

макарони
В магазина обикновено купувате суха паста. През последните години се намира и прясна, но е по-скъпа, по-нетрайна и по-малко позната у нас. Същинската суха се прави само от пшеничено брашно. Качествената е от твърди сортове пшеница, но макарони се произвеждат и от меки.

По какво да познаете качествените? Обикновено е написано на опаковката – на български или на италиански (semolina di grano duro), или пък с означенията „durum“, „група А“, „клас 1“. Ако не можете да се ориентирате по надписите, вгледайте се в самите макарони. На повърхността им би трябвало да има тъмни точки – остатъци от обвивката на зърното, които говорят за използване на твърди сортове. Обратно, върху произведените от меки сортове има бели точки. В опаковката не трябва да има трохи или счупени макарони – това издава ниско качество.

Цветът на качествените е равномерен, златист или кехлибарен. Ако са от меки сортове, са бели или ярко жълти. Продават се и макарони с добавени спанак, домати, други продукти и техният цвят, разбира се, е различен.

Важен показател е съдържанието на белтъчини, изписано върху опаковката. Добрата паста от твърди сортове съдържа от 12 до 15 г белтъчини в 100 г продукт. При макароните от меки сортове количеството белтъчини не надхвърля 10 г.

Най-важният показател за качество е състоянието на пастата след варене. Тя не трябва да е увеличила обема си повече от два пъти, запазила е формата си, мека и еластична е, не се слепва. Водата, в която е варена, не бива да е мътна от отделеното нишесте, както се случва при макароните от меки сортове.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар