Негативните емоции се „прихващат“ по-лесно от добрите

Негативните емоции, тъгата, разочарованието – те се „прихващат“по-лесно от положителните чувства и усещания

негативните
Ако прекарвате много време в социалните мрежи и прекалено се вживявате в негативните чувства на другите хора, последствията може да са катастрофални не само за самочувствието, но и за здравето ви. Психолозите сравняват емоционалното заразяване с пушенето – за непушачите димът е толкова вреден, колкото и за върлите пушачи. При работници, които се занимават с жертви на насилие, например се наблюдават силни ефекти – те много често изпитват и физическа болка също като жертвите си.

А най-лошото при емоционалното заразяване с негативни чувства е, че изглежда са много силни – някои учени смятат, че те могат да бъдат прихванати даже по-лесно отколкото позитивните.

Опитайте вие да сте вирусът

Психолозите съветват да се научите кавда контролирате общуването си с роднини и приятели, за да не се поддавате на негативното емоционално заразяване.

Първата стъпка е да обърнете внимание на вашите чувства в различна компания. Идентифицирайте хората, които ви развалят настроението, и се старайте да ги избягвате. Ако не можете, защото обикновено е така с ваши роднини, приятели или колеги, опитайте вие да предавате вирус, като се постараете да се усмихвате и да бъдете позитивни. С течение на времето може нещата да се обърнат – нали и положителните емоции са заразни. Може и да не се обърнат, но вие ще докажете на себе си, че не позволявате да прихващате чужд негативизъм.

Понякога помага да поговорите с приятеля, който мърмори и се оплаква. Възможно е, като му посочите проблема, да го осъзнае и да поиска да се промени. Когато правите това обаче, не обвинявайте „Ти постоянно се оплакваш и ме натоварваш“. Кажете например „Напоследък ми се струваш много напрегнат и се притеснявам за теб. Я помисли колко хубави неща ти се случват, защо зациклиш на лошите“. Посочете му хубавите и се опитвайте се да вливате колкото може повече положителни емоции в общуването ви.

Когато не можете да избегнете контакта с токсични хора и не успявате да се опазите от емоционално заразяване, веднага след това се погрижете за себе си, пише „Всичко за семейството“. Излизайте на разходка на открито, доставяйте си удоволствие, намерете компанията на позитивни хора. Ще омаломощите лошия вирус, като стимулирате ендорфините – хормоните на щастието.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар