Готов ли си за училище, татко?!

Пред много съпружески двойки, очакващи първата си рожба, изниква въпросът: училището за родители само за мама ли е или и за татко? От сп. „Моето дете” ни помагат да отговорим на този въпрос!

Тъй като се предпо­лага, че желанието за наследник е общо за двамата родители, хубаво е и общото съпреживяване на тези важни моменти през 9-те месеца очакване. Училището за родители ще ви срещне с водещи специалисти, които ще обогатят информацията ви, свързана с бременността, раж­дането и първите дни с новия член в семейството. „Добре, ще науча примерно как да сменям пеленките, но какво общо имам със су­трешното гадене или болките в кръста?“ – ще попитат някои представители на силния пол… Но всъщност точно училището би им помогнало адекватно да възприемат както несгоди­те, така и прелестите на 9-те месеца.

Урок №1 Интересувай се как протича бременността, какви физио­логични промени настъпват. Тази информация ще ти по­могне да обърнеш нужното внимание на някои тревожни състояния. Мъж, който знае как да помогне на любимата в дадена ситуация, не само ще облекчи състоянието й, но и ще засвидетелства своята съпричастност и грижа.

Урок №2 Информацията за правилното хранене на бременната жена ще ти даде възможност ти също да съблюдаваш нужни­те принципи. В супермаркета ще знаеш към кои продукти да се насочиш. Напълно е въз­можно здравословното меню и съвместните разходки да се окажат вашата запазена марка и след раждането на детето. А пороци като пушенето ве­роятно ще бъдат забравени завинаги както от мама, така и от татко.

Урок №3 Щом си наясно с онези хор­монални изменения, които в голяма степен определят не само самочувствието, но и настроението на жената (а значи и атмосферата у дома), ще избегнеш много семейни проблеми. Лесно ще си обяс­ниш изненадващите желания на твоята половинка, както и резките промени в отношени­ето й към теб.

Урок №4 Въпросите, които са посветени на грижите за малкото човече, ще ти дадат нужната увереност и компетентност, че ти също можеш да се справиш с новите предизвикателства. Ще можеш не само да „заместваш“ мама в ежедневните грижи за бебето, но и ще избегнеш чувството за изолираност и ненужност. А то често съпътства мъжете точно след появата на бебето, тъй като тогава цялото женско внимание е насочено към но­вия член в семейството.

Урок №5 И не на последно място, об­щуването с други семейства, които посещават училището, ще ти помогне да разбереш, че вашите проблеми не са изклю­чение, а са присъщи и за тях като бъдещи родители. Тогава няма да приемаш, че разго­ворите около бременността и бебето са само женски. Може би сам ще се изненадаш как обсъждаш този уникален пери­од с другите бъдещи татковци, естествено, по мъжки :).

За какво да внимаваш…

За да получите действи­телно полезни знания, а не само да си загубите време­то, преди всичко трябва да направите правилния избор. И в този случай мъжката обективност може да бъде незаменима:

  • Преди всичко двамата с бъдещата мама си изясне­те какво точно искате да научите, посещавайки орга­низираните курсове.
  • От голямо значение е в училището за родители да изнасят лекции квалифицирани акушер-гинеколози и педиатри. Те ще ви запозна­ят с най-новите медицински методи и технологии.
  • Съветът ни към бъдещи­те татковци е: в училище­то за родители бъди внимателен и слушай „пре­подавания материал“. А после се постарай да при­ложиш наученото на прак­тика!
  • Потърси програмата на Училище за родители „Мое­то дете“ в София и Варна на сайта ни moetodete.bg.

Отговорите на твоите въпроси за бременността и раждането 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар