Сложете във фризера домашните зеленчуци сега, за да има какво да готвите през дългата зима

Краставици и патладжани се замразяват по същия начин като тиквички, само че се нарязват на тънки шайби, с дебелина не повече от 3 мм


Краставиците не се белят и не се осоляват. Патладжаните се белят и се солят, оставят се половин час да си пуснат горчивината и после се подсушават. Разпределят се в порционни пакети и се слагат направо във фризерната част за дълбоко замразяване.

Гъбите се сваряват леко, подсушават се върху хартия, слагат се в пликовете и се замразяват. Печурките и кладниците може да не се варят, а само да се нарежат преди замразяване.

Зрънцата зелен грах задължително трябва да бланширате за секунди, после да изплакнете с ледено-студена вода и да подсушите, преди да ги сложите в нискотемпературното отделение.

По същия начин се подготвят карфиолът и броколито. Бланширането за карфиола трае 2 минути, на броколи – 1 минута.

Чушките се запазват идеално замразени, цели или нарязани. Изчистват се, измиват се и се подсушават, после се опаковат в пликове или кутии и директно се слагат във фризера.

Царевичните зърна е подходящо първо да се замразят върху тава и след това да се пресилят в пликовете. Може да се слепят на буца при директно замразяване.

Спанакът не изисква предварително обработка при условие, че го херметизирате максимално. Иначе по-добре е да го бланширате за 30 секунди, да изплакнете с ледена вода, да отцедите и да поставите в плик или кутия.

И за зелените подправки има място във фризера. Копърът, магданозът, перата от зелен лук се измиват, изсушават, наситняват и се разфасоват за директно дълбоко замразяване в един по-голям плик или на по-малки порции по избор.

Листни салати, всички видове репи и репички няма смисъл да се замразяват.

Замразяването трябва да става максимално бързо. При бавното се образуват едри кристали лед, които разрушават тъканите на пресните продукти. После при размразяването изтичат соковете им, влошават се вкусът и цветът.

Най-добре е замразяването и съхранението на продуктите да става при температури под минус 18 градуса. Така замразяването ще е пълно, в цялата дълбочина на продукта, а не повърхностно.

Препоръчително е замразените зеленчуци да отлежават във фризера не повече от 8-10 месеца, за да не загубят полезните си качества. За гъбите срокът е 5-6 месеца.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар