Стивън Кови: Много малка част от събитията в живота зависят от случайността

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Много малка част от събитията в живота зависят от случайността, твърди американският писател Стивън Кови


Нямаме абсолютно никакъв контрол само над 10% от събитията в живота ни. Не можем да попречим на устройство да се счупи, на полет -да се забави. Имаме влияние обаче над начина, по който реагираме в тези 10% от събитията. Останалите 90% от събитията пък обикновено са пряк резултат от нашите реакции. Казано иначе – от това, което правим, когато сме стресирани, обяснява Кови.

Представете си следната ситуация.

Закусвате със семейството си и трябва да тръгнете за работа.

Дъщеря ви, без да иска, разлива кафе върху бялата ви риза. Скачате от стола и започвате да й крещите. След това се обръщате към съпругата си, викате и на нея, че е сложила чашата не къ-дето й е мястото. Втурвате се към спалнята, за да се преоблечете. Когато се връщате, заварвате дъщеря си да плаче. Тя нито е изяла закуската си, нито се е приготвила за училище.

В резултат на това изпуска автобуса. Жена ви има неотложна среща в 8 часа. Затова вие сте принудени да закарате дъщеря си на училище Естествено, има задръствания. Закъснявате, карате бързо, нарушавате правилата, псувате останалите шофьори. Изведнъж осъзнавате, че сте забравили важни документи вкъщи и се налага да се върнете.

Денят започва ужасно и продължава по същия начин, защото отивате с час по-късно в офиса, а шефът, колегите, партньорите ви се мръщят. Вие пък ужасно им се дразните, нищо чудно да изпуснете някоя непремерена дума.

Нямате търпение работният ден да приключи. Прибирате се вкъщи, дъщеря ви и съпругата ви са в лошо настроение. И двете не са забравили какво се е случило сутринта, нито пък техният ден е бил особено прекрасен след бурното начало у дома. Заради напрежението помежду ви избухва караница по съвсем глупав повод.

Защо имахте лош ден?

а) Защото дъщеря ви разля кафе.

б) Защото дъщеря ви изпусна автобуса и вие трябваше да я закарате на училище.

в) Защото имаше задръстване и вие закъсняхте за работа.

г) Защото реагирахте грешно на ситуацията.

Естествено, правилният отговор е „г“. Развалихте целия ден -и вашия, и на семейството ви – с вашата реакция. А истината е, че не можехте да избегнете разлятото кафе, но пък реакцията ви на тази неприятност беше напълно във ваша власт.

Представете си съвсем друга ситуация.

Кафето се разлива върху ризата ви. Дъщеря ви аха да се разреве. Вие обаче казвате: „Няма проблем, следващия път бъди по-внимателна“. Отивате в спалнята, спокойно се преобличате. Дъщеря ви не плаче, приготвя се спокойно и си хваща автобуса за училище. Вие не сте раздразнен, не забравяте да вземете всичките си необходими вещи за работа. Казвате „довиждане“ на съпругата, с която не сте успели да се скарате. Тръгвате към офиса. Задръстването си е задръстване като всяка сутрин, не псувате или псувате не повече от обикновено. Пристигате навреме в офиса и енергично поздравявате.

Това са два различни сценария, които започват по един и същ начин. Цялата разлика се крие във вашата реакция на разлятото кафе. И въобще на събитията, върху които нямате контрол.

Научете се да реагирате правилно на тях и на неприятностите, така няма да прецакате нито един ден от живота си, съветва Кови.

Ако някой ви изпревари на пътя, оставете го да мине и не се състезавайте с него, нито се ядосвайте. Какво значение има дали ще пристигнете на работа няколко секунди по-късно? Наистина ли ще се разтоварите, като го наругаете? Или забавят самолета ви и целият ви график за деня е съсипан. Какво като се карайте на летищния персонал, вината не е тяхна.

Оползотворете времето си – прочетете вестник или се запознайте с останалите пътници.

Няма да съжалявате, ако не забравяте правилото 10/90. Т.е. ако не позволявате една независеща от вас случка да доведе до още 9 неприятности.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар