Това са 3-те най-важни правила за успешен семеен бюджет

промоции

Планирайте разходите си, спестявайте разумно и не задлъжнявайте – това са трите основни финансови правила за успешен семеен бюджет. Но как да го постигнем?

Обсъждайте паричните въпроси заедно

семеен бюджет

Обсъждайте паричните въпроси заедно с половинката си

Вечерта, прекарана с калкулатор в ръка и лист, разчертан на „приходи“ и „разходи“, не е никак романтична. Но пък ефектът, който ще постигнете при съвместно планирания бюджет, си заслужава да я посветите на него. Атмосферата в семейството е поздрава, когато партньорите имат право да обсъждат как да харчат парите, които печелят. Правилният подход изисква да се чувстват равностойни, а не да зависят от приказката „Който плаща, той поръчва музиката“.

Престанете да си мислите, че е недостойно да говорите за пари

Премълчаването на финансовите проблеми, които са ви налегнали, може да доведе семейството до банкрут. Не се опитвайте да замажете положението в началото, като искате назаем, за да не тревожите половинката си. Много лесно и бързо ще затънете в дългове, които биха притеснили наистина човека до вас. Споделете веднага и заедно преценете как да преобразувате бюджета си.

Говорете с партньора си и ако виждате, че той харчи прекомерно или не ви стигат вече за покриване на режийни разходи и общи домашни разноски, пише“Журнaл“. Няма нищо срамно да се говори за пари, когато цените хвърчат нагоре, а ги забелязва само този, който плаща – дори от общата каса, предвидена по стари разчети.

Откажете се от практиката да решавате проблемите по реда на появата им

Ако действате така, когато дойде датата за плащане, може да се окаже, че нямате пари. В началото на месеца трябва да сте си направили разчета за периодичните плащания, както и да сте предвидили пари за неочаквани разходи.

Назначете си семеен „ковчежник“

Някой трябва да следи за правилното изразходване на парите, както и да носи отговорност за „касата“.

Решенията за планиране на бюджета обаче трябва да взимате заедно – не забравяйте за равноправието. Най-добре правете разчетите като в предприятие – годишен, шестмесечен, тримесечен и месечен, като действате гъвкаво според ситуацията.

Задължително включете перо „лични разходи“ за всеки

Няма нужда да искате пари за нови бикини или дезодорант от „ковчежника“, като че ли сте финансово безотговорни и трябва да ви се отпуска всяка стотинка след височайшо одобрение. Дневните джобни също трябва да бъдат предвидени в личните разходи. А защо не и за хобито ви – билет за мач за него, билет за кино за вас…

Никога не крийте истинския си доход от партньора

Главното за добруването на семейството не е благосъстоянието, а доверието. Затова не „спестявайте“ фактите, независимо дали криете за фонд „и аз съм човек“, или се хвалите с повече пари, като ги „заработвате“ от заеми от близки хора и тайни кредитни карти.

Избягвайте капаните

„Пробойни“ в бюджета се получават от спонтанните покупки. Най-често ги правим, докато стоим на опашката пред касата в супермаркета и край нас е пълно със стоки „в акция“ – как да не сложим още 2-3 непредвидени в кошницата. Друг капан са „сезонните“ разпродажби или дори „само днес“ – минете и утре, надписите ще си стоят.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар