Огледалце, огледалце

Знаеш ли, че не е хубаво да прекаляваш с вглеждането във външния си вид, тъй като това ще ти докара ниска самооценка и психическо неразположение?

Между честото и продължително взиране в собствения образ и сериозния психологи­чески проблем – дисморфофобията – има само една крачка. Това е състояние на непоносимост по отношение на всеки „недостатък“ във външността ти, при което „недостатъкът“ (който обикновено само ти виждаш) се превръща в сериозен за самата теб дефект. Докато един ден не се окаже, че (според теб) дефектите са много, пише в последния си брой сп. „Блясък”.

Типични проявления на дисморфофобията са непре­къснатото стоене пред огледалото, афинитетьт към силния грим и не на последно място – засиленият интерес към различни дерматологични услуги. Може да се стигне дори до търсене на варианти за подобрения с помощта на есте­тичната хирургия, разбира се, без изобщо да имаш нужда от това.

И десет минути взиране на ден ти стигат, за да за­почнеш постепенно да се чувстваш неудовлетворена и обезпокоена от външния си вид. Може дори да изпаднеш в депресия, тъй като си решила, че не харесваш нещо конкретно в лицето си или че например тялото ти не от­говаря на общоприетите стандарти за красота.

Синдромът на огледалото

Причините за неприемането на себе си могат да бъдат и съвсем индивидуални. Но трябва да си наясно с най- главните фактори. Живеем във време, в което красотата инстинктивно e свързвана най-вече с образа на младата и перфектна жена. Тази дефиниция трайно се е настанила в общественото съзнание (може да се каже почти нався­къде но света), което влияе негативно и объркващо върху някои представителки на женския пол. Надяваме се ти да не си попаднала в тази група… , Неприятното състояние по-често се среща при жени между 40 и 50 – годишна възраст – тук вече играе роля и остаряването, както и настъпващите промени в тяло­то. Това обаче не бива да те успокоява, защото е съвсем лесно „заразата“ да обземе и теб, особено ако си започна­ла да се вглеждаш във всеки детайл и непрекъснато да се сравняваш е останалите жени, включително и с онези от кориците на изданията, върху чиито снимки често е играл фотошопът.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар