4 важни стъпки към сияйната кожа

  1. Подготовка

Преди да почнете почистването на лицето, измийте си ръцете с антибактериален сапун и почистете старателно кожата. Ако кожата ви е мазна или от доста време не сте правили пилинг, използ­вайте скраб, който можете да пригот­вите и сами. Изработете го самостоя­телно в зависимост от типа кожа.

  • Ако имате проблемна кожа, сло­жете 2 супени лъжици овесени ядки, 1 супена лъжица зехтин и 1 чаена лъжица оризов грис.
  • Скраб за мазна кожа направете, като залеете 1/4 чаша смлени бадеми със 100 грама кипяща вода. Добавете една чаена лъжица лимонов сок.
  • Полезен скраб за тонизиране на кожата се изготвя, като смесите 2 супени лъжици пасирани малини с 1 капка натурално масло от иланг-иланг или от мента.
  1. Парна баня

Процедурата има своите застъпници и противници. Според някои козметици разширяването на порите намалява тонуса на епидермиса и води до появата на червенини. Други козметици я препоръчват, като са на мнение, че топлината отваря порите на лицето, стимулира кръвообраще­нието и циркулацията на лимфите, което подобрява цвета на кожата. Лесно можете да направите парна баня у дома. Сложете два литра вода на котлона и когато кипне, я сложете на удобно за вас място. Наведете се над парата за 7-10 минути, като покриете гла­вата с бархетна кърпа, която обгръща и купата, за да задържа топлината. Чувството трябва да е приятно и горещият въздух не бива да пари кожата.

  1. Почистването

Подсушете лицето със салфетка и отстранете комедоните. За целта използвайте стерилна марля (или кърпички за лице), като я сложите между палеца и показалеца. Пре­махвайте черните точки, като леко • притискате кожата.

Внимавайте с големите пъпки. Оставете ги в покой и не ги стискайте, защото може да спукате стените на пората и да предизвикате възпаление. Така, вместо да почистите комедоните, е възможно да провокирате по-серио­зен проблем. Не се старайте отведнъж да премахнете всички комедони и пъпки. Ако лицето е силно замърсено, най-добре е да повторите процедурата след седмица. И не забравяйте – основ­ното правило, което трябва да спазва­те, е антисептичността.

  1. Маска

Тя има за цел да успокои кожата, да премахне зачервяванията и възпаленията. За препоръчване е да закупите маска от магазина според вашия тип кожа. Можете да си направите маска и с подръчни средства, но важното е да спа­зите хигиенните изисквания. Трябва да внимавате да не инфектирате порите, тъй като когато са разширени, рискът е по-голям. Полезни са маските с антибактериални компо­ненти и тези, които бързо засъхват на лицето. Следвайте инструкциите и почиствайте маската внимателно – слой по слой, без да използвате вода. Използвайте за целта лосион със спирт, за да се затворят порите. Оставете лицето да диша и не слагайте веднага козметика. Ограничете и мие­нето на лицето с вода. Пре­поръчително е да почиствате лицето два дни с антибакте­риален тоник и използвайте крем за чувствителна кожа, пише още в последния си брой сп. „Журнал за жената”.

Направете си домашна маска за лице с авокадо:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар